Πώς αποφασίσατε από τα μαθηματικά να μεταπηδήσετε στην ιατρική;
Είχα πάντα την τάση να φεύγω από τα μαθηματικά, βλέποντας πόσο υποτιμημένα είναι στην κοινωνία. Είναι μια επιστήμη ταυτόχρονα υπερτιμημένη και υποτιμημένη. Η ιατρική όμως είναι εκείνη που άλλαξε τη ζωή μου. Σου δίνει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο να βλέπεις τη ζωή.
Ναι, αλλά όλα γύρω μας νομίζω είναι γραμμένα στη γλώσσα των μαθηματικών…
Εξηγώ εδώ γιατί τη θεωρώ υπερτιμημένη και ταυτόχρονα υποτιμημένη επιστήμη. Από τη μια πλευρά κάποιοι νευροεπιστήμονες σήμερα, ειδικά μετά την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του DNA, θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να λύσεις το πρόβλημα της ανθρώπινης συνειδητότητας, είναι μια εξίσωση! Αυτό είναι υπερεκτίμηση. Τα μαθηματικά δεν λύνουν τα πάντα. Δεν μπορούν να λύσουν κάτι τέτοιο.
Πάμε όμως τώρα στην υποτίμησή τους. Είναι η μόνη επιστήμη που ακονίζει τόσο τη λογική μας και αυτό δεν εκτιμάται όσο θα έπρεπε. Επίσης, όπως είπε ο Γαλιλαίος, κατά έναν περίεργο τρόπο, όλοι οι νόμοι της φύσης είναι γραμμένοι στα μαθηματικά. Το σύμπαν ολόκληρο είναι γραμμένο σε γλώσσα μαθηματικών. Τέλος, υπάρχει μια βαθύτερη σχέση εγκεφάλου και μαθηματικών. Και αυτό είναι ότι μορφοποιούν την ικανότητα του εγκεφάλου για αφαίρεση.
Ποια μαθήματα πιστεύετε ότι είναι απαραίτητα για την πρώτη επαφή ενός παιδιού με το εκπαιδευτικό σύστημα;
Νομίζω ότι εδώ το σύστημα της Αμερικής είναι το ορθότερο. Να μαθαίνουν τα παιδιά αρχικά τις μεγάλες ιδέες. Λογοτεχνία, φιλοσοφία, ηθική. Οχι όπως στην Αγγλία γνώσεις που απλά οδηγούν στο πτυχίο τους. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να έχει στοιχεία πολυμάθειας. Κατανόηση σημαίνει να βρίσκεις τις σχέσεις μεταξύ των πραγμάτων. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά πώς να αντλήσουν σοφία μέσα από τις άπειρες πληροφορίες που παίρνουν καθημερινά.
Θα γυρίζατε στην Ελλάδα;
Υπό μία έννοια έχω γυρίσει. Είμαι πολύ συχνά εδώ, κάνω έρευνα, έχω το εργαστήριό μου στην Ακαδημία, δίνω διαλέξεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Πολλοί έλληνες επιστήμονες νομίζω ότι νοσταλγούν την Ελλάδα και θα ήθελαν να γυρίσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χρειάζεται όμως μια αλλαγή νοοτροπίας. Μια νέα νοοτροπία που θα βασιστεί στον σεβασμό και την επιδίωξη στρατηγικών στόχων. Στο παρελθόν μού το είχαν ζητήσει πολιτικοί και συμμετείχα σε συμβούλια για την έρευνα. Ζήτησα όμως σε κάθε περίπτωση να σεβαστούν τον χρόνο μου. Και τελικά απλά αναγκάστηκα να παραιτηθώ.
Οπότε το μήνυμα προς τους πολιτικούς μας ποιο είναι;
Αισθάνομαι βαθιά υποχρέωση σε αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική μόνο και μόνο για να προσφέρουν στην κοινωνία. Για αυτούς που χαρακτηρίζονται από αλτρουισμό, που έχουν όραμα. Δυστυχώς όμως αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις. Οι περισσότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όχι μόνο στα παράθυρα αλλά και στη Βουλή, χαρακτηρίζονται από το φτηνό, από… την προσποίηση. Ενώ τα μαθηματικά διδάσκουν ορθολογικό τρόπο σκέψης, αυτές οι αντιπαραθέσεις διδάσκουν παραλογισμό και υποβιβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο. Ποια είναι τα διδάγματα που μπορούν να αντλήσουν από αυτές οι νέοι; Αποτελούν κακό πρότυπο για τους νέους.