Δυστυχώς όχι, για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής αλλά και της έντασης σε επίπεδο πρακτικής από την πλευρά της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας δεν αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την προεκλογική δραστηριότητα στη γείτονα χώρα. Ηταν απόλυτα ενταγμένες σε έναν στρατηγικό στόχο της Τουρκίας. Ποιος είναι αυτός; Να δημιουργήσει –έτσι θεωρεί –θέματα που δεν υπάρχουν με την Ελλάδα και τα οποία έχουν λυθεί με απόλυτη σαφήνεια από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, με στόχο να θέσει τη χώρα μας σε ένα τραπέζι διαλόγου για το Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ και όποιο άλλο θέμα έχει συμπεριλάβει στις επεκτατικές διεκδικήσεις της. Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι ο Ερντογάν συνεργάστηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και προεκλογικά και θα συνεργαστεί και μετεκλογικά, με το πιο ακραίο εθνικιστικό κομμάτι της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Τους Γκρίζους Λύκους. Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν ήθελε –που δεν το πιστεύω –τώρα είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει και πάλι εθνικιστική και επιθετική στάση απέναντι στη χώρα μας. Για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον τούρκο πρόεδρο την επομένη της εκλογής του, αλλά η απάντηση που έλαβε παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. Ευελπιστώ στο προσεχές. Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερις μήνες κράτησής τους και ακόμη δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Η κράτησή τους είναι παράνομη, αντιβαίνει σε κάθε έννοια Δικαίου και αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει εντάξει την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών στην πολιτική της έντασης των σχέσεών της με την Ελλάδα. Η χώρα μας εξακολουθεί να αξιοποιεί όλα τα πολιτικά και διπλωματικά της μέσα σε πολλαπλά επίπεδα για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας και την επιστροφή τους στην πατρίδα.
«Η ΝΔ θα πληρώσει τον πολιτικό καιροσκοπισμό της»
Η κυβέρνηση έπραξε το «εθνικό και πατριωτικό της καθήκον» απαντά ο Φώτης Κουβέλης για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας υποστηρίζει ότι η ατζέντα της ΝΔ ανοίγει κερκόπορτα στα «δεξιά» της, ενώ στα ελληνοτουρκικά εκτιμά ότι η εκλογική νίκη του Ερντογάν δεν θα μεταβάλει τη στάση του.
Μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ; Μήπως αυτό αθροιζόμενο με το κόστος από τις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγήσει σε εκλογική ήττα;
Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις με βάση το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Προϊόντος του χρόνου οι πολίτες που με αγνό και ανιδιοτελή πατριωτισμό ανησυχούν για τη συμφωνία, είμαι βέβαιος ότι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο το εθνικό και πατριωτικό της καθήκον. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να υπογραμμίσω ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ανοίγει δρόμους για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, για την ανάπτυξη με προοδευτικό πρόσημο, για τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και για την επαναφορά σταδιακά των κατακτήσεων που απώλεσαν οι άνθρωποι της εργασίας στα χρόνια των Μνημονίων. Και αυτό πιστώνεται στη σημερινή κυβέρνηση.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση και με πόσους βουλευτές μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη;
Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία και θα φτάσει το τέλος της τετραετίας.
Πόσο σας προβληματίζουν τα συχνά φαινόμενα αποδοκιμασιών και προπηλακισμών για τη συμφωνία;
Προβληματίζομαι καθώς είναι οργανωμένα από τη Χρυσή Αυγή, από ναζιστικές, φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών. Προβληματίζομαι επίσης από το γεγονός ότι σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μετέχουν μέλη της ΝΔ, καθώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί μια ακροδεξιά ατζέντα στην προσπάθειά της –έτσι νομίζει –να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη. Κάνει όμως τεράστιο λάθος. Δεν υπηρετεί με όσα υποστηρίζει και πράττει το εθνικό συμφέρον, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει πόρτες και διαμορφώνει πολιτικές συνθήκες για την αμφισβήτηση της συνοχής της από τα δεξιά της. Τον πολιτικό καιροσκοπισμό της θα τον πληρώσει. Οι πολίτες που συμμετέχουν πλέον σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ελάχιστοι. Η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της συμφωνίας.
Πώς κρίνετε την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι ως πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας αν αυτή προφανώς έρθει προς κύρωση επί δικής του διακυβέρνησης;
Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι το τέλος του 2018 είτε μέχρι το τέλος του 2019. Εάν είναι αυτός πρωθυπουργός και κάνει πράξη την εξαγγελία του, θα είναι συνεπής ως προς την ακροδεξιά ομάδα της ΝΔ που αποτελεί τον συνοδοιπόρο του. Αλλά θα είναι ασυνεπής ως προς μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη που αποτύπωσε με σαφήνεια τη θέση της στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής».
Εκτιμάτε ότι είναι τώρα η ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αποφάσεις για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας;
Θέτετε ένα θέμα που απασχολεί και τις δύο πλευρές εδώ και δεκαετίες. Εκτιμώ ότι στο πέρασμα του χρόνου έχει ωριμάσει η συγκεκριμένη αναγκαιότητα και στους πολίτες και στην ηγεσία της Εκκλησίας και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ολες οι πλευρές έχουν κατανοήσει πλέον τους διακριτούς και ταυτόχρονα σημαντικούς ρόλους που διαδραματίζουν και η Εκκλησία και η Πολιτεία. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την περαιτέρω ανεξαρτησία της Εκκλησίας, τον πνευματικό της ρόλο στην κοινωνία και φυσικά το αναφαίρετο δικαίωμά της στο Αυτοδιοίκητο και στην οργανωτική της δομή. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δίνεται χωρίς προσκόμματα η δυνατότητα στην Πολιτεία να ρυθμίζει ελεύθερα τις σχέσεις της με τους πολίτες, να διασφαλίζει τις πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας.
Περιμένετε αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο στρατιωτικό επίπεδο μετά την επανεκλογή Ερντογάν; Την απελευθέρωση ίσως των δύο ελλήνων στρατιωτικών;