Είναι φυσιολογικό, λέει, ως Μακεδόνας να έχει μια αυξημένη ευαισθησία στο Ονοματολογικό. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, όλοι οι Ελληνες αντιλαμβάνονται πως η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν μοιάζει σε τίποτα με τον πολιτικό του αντίπαλο και πως η πρώτη τους προτεραιότητα είναι οι δουλειές και οι επενδύσεις. Γιατί, στην ανάλυσή του, μόνο με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα ξαναγίνει ισχυρή και θα μπορεί να συνομιλεί επί ίσοις όροις με τους εταίρους της σε όλα τα θέματα, όχι μόνο στα οικονομικά.

Είναι μια κακή συμφωνία η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, λέτε. Γιατί;
Πρώτη φορά είδαμε «διπλωματία – εξπρές», την Τετάρτη μάθαμε τι λέει η συμφωνία και την Κυριακή την υπέγραψαν. Αν μάλιστα η ΝΔ δεν είχε καταθέσει πρόταση μομφής, τότε δεν θα είχε γίνει καν συζήτηση για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός πόσο εθνικά επιζήμια είναι αυτή η συμφωνία. Και είναι κυρίως για τρεις λόγους: πρώτον, αναγνωρίζει δήθεν μακεδονική γλώσσα και εθνότητα –κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό από καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Δεύτερον, δεν ισχύει το λεγόμενο erga omnes. Το μόνο erga omnes που προβλέπεται τελικά είναι υπέρ των Σκοπιανών, αφού αν εφαρμοστεί η συμφωνία, όλοι θα υποχρεωνόμαστε να τους λέμε «Μακεδόνες»… Και τρίτον, κινείται αντίθετα στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου και ανοίγει διάπλατα την πόρτα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Οι επικριτές του κόμματός σας συνδέουν την άρνησή σας να στηρίξετε τη λύση του Μακεδονικού με τις ψήφους της Ακρας Δεξιάς, στις οποίες προσβλέπετε.
Είναι αστείο ο συνεταίρος του κ. Καμμένου να κατηγορεί τη ΝΔ για φλερτ με την Ακροδεξιά! Κι άλλωστε ποια είναι η δήθεν Ακροδεξιά, το 70%-80% του ελληνικού λαού που διαφωνεί με τη συμφωνία; Αλλο ο εθνικιστής, άλλο ο πατριώτης. Η ΝΔ από ιδρύσεώς της είναι η πατριωτική, υπεύθυνη, φιλευρωπαϊκή παράταξη των μεγάλων επιλογών. Στο Μακεδονικό, εμείς δεν απομακρυνθήκαμε από την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, που το 2008 ένωσε και έκανε περήφανους όλους τους Ελληνες. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Και η απόδειξη είναι ότι ενώ στο Βουκουρέστι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε χάρες σε ΗΠΑ και Γερμανία, σήμερα στο εξωτερικό επευφημούν τον κ. Τσίπρα. Γιατί για άλλη μία φορά αποδείχτηκε ο πιο βολικός συνομιλητής των ξένων.

Από κοινοβουλευτικού βήματος μιλήσατε ως «μακεδόνας βουλευτής». Πιστεύετε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες προκαλεί την ίδια συναισθηματική φόρτιση στους ψηφοφόρους εκτός Μακεδονίας;

Είναι φυσιολογικό οι Μακεδόνες να έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού οι παππούδες μας πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Νομίζω, όμως, ότι κάθε Ελληνας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια και δυνητικά επικίνδυνη. Οταν μια χώρα δεν σέβεται την Ιστορία της, δεν υπηρετεί με σθένος τα εθνικά της δίκαια, τότε είναι καταδικασμένη να συρρικνώνεται η διεθνής επιρροή της στο μέλλον. Η διαστρέβλωση της Ιστορίας είναι η μεγαλύτερη ύβρις.

Μετά και το Eurogroup πώς θα κατορθώσει η κεντροδεξιά παράταξη, αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, να αλλάξει όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μεταμνημονιακή εποχή;
Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ… Δεν υποσχόμαστε ανέφικτα πράγματα σήμερα για να πούμε ότι είχαμε αυταπάτες αύριο. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας μας έχει βάλει σε Μνημόνιο δίχως τέλος, έχει δεσμεύσει τη χώρα σε εξωφρενικά πλεονάσματα μέχρι το 2060, έχει συμφωνήσει σκληρότατα μέτρα και μας έχει εγκλωβίσει σε αναπτυξιακό αδιέξοδο. Αυτή την πραγματικότητα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Για να γίνει αυτό πράξη, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στη ρεαλιστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, στο συμμάζεμα του κράτους και σε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις. Να δούμε τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε: για παράδειγμα, να μειώσουμε την εισαγωγική φορολογική κλίμακα για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Να θεσπίσουμε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Να ανεβάσουμε στο 1 δισ. το κονδύλι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ετσι θα σταθούμε ξανά ισχυροί μπροστά στους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να συνεννοηθούμε μαζί τους αλλά και να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πλεονάσματα δημιουργείς με ανάπτυξη και όχι τσακίζοντας τη μεσαία τάξη.

Στην Ευρώπη ήδη συζητούν ως λύση τη δημιουργία hotspots στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Η ΝΔ συμφωνεί με μια τέτοια πρόταση;
Η Ευρώπη σήμερα διχάζεται σε Βόρειους και Νότιους για το Μεταναστευτικό. Η στάση χωρών της Βόρειας Ευρώπης στο θέμα είναι υποκριτική. Η Γερμανία με εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 300 δισ. και ανεργία κάτω του 4% ισχυρίζεται ότι δεν αντέχει άλλους μετανάστες! Και το ακροδεξιό AfD έφτασε στο 13%, με το ακροαριστερό Die Linke στο 9%… Η επιθυμία να «εγκλωβιστούν» οι μετανάστες στις χώρες του Νότου δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τη χώρα μας. Τι μπορεί να κάνει η ΝΔ; Τρία απλά πράγματα: επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου, διαφάνεια στη διαχείριση εθνικών πόρων και ευρωπαϊκού χρήματος και ισχυρή προστασία των συνόρων και των θαλάσσιων ορίων της χώρας. Και σίγουρα δεν θα επαναλάβουμε τις αμέριμνες ανευθυνότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό, να διαφημίζουμε ότι είμαστε μια χώρα ανοιχτή προς όλους…

Το Μαξίμου διακινεί σενάρια περί αποστασίας με ιθύνοντα νου τον αρχηγό του κόμματός σας. Ανησυχείτε πως οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης;
Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βασίζεται στην πόλωση και στη λάσπη. Προσωπικά, δεν πιστεύω καθόλου σε αυτού του είδους την πολιτική –και σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Αυτά συμβαίνουν όταν μια κυβέρνηση νιώθει ότι έχει ξεκινήσει η αρχή του τέλους. Τα περί «αποστασίας» είναι ένδειξη πανικού, ομολογία ήττας αλλά και εντελώς αντιφατικά. Δεν θέλω να σχολιάσω τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Θυμάμαι, όμως, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ισχυριστεί ότι υπάρχουν πρόθυμοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση.