Στο κόκκινο λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν στοιβαγμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη χώρα, όπως, άλλωστε, παραδέχεται και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ξεπερνά τις 60.000.
Μέχρι στιγμής, από την αρχή του χρόνου οι θαλάσσιες αφίξεις ξεπερνούν τις 13.100. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται. Παρόλο που ο Ιούνιος δεν έχει ακόμη τελειώσει, ήδη στα νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει 2.077 πρόσφυγες και μετανάστες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στα νησιά σε 17.316. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, η Ελλάδα να δεχθεί εκτός από όσους είναι «αποφασισμένοι» να έρθουν στη χώρα και επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία αναμένεται να δημιουργήσει μία ασφυκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Οι αυξημένες αφίξεις και η παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ακόμη και των έξι μηνών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Η Μόρια. Ενδεικτικό της πολύ οριακής κατάστασης είναι το κέντρο στη Μόρια, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενεί υπερδιπλάσιο αριθμό ανθρώπων· η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τους 3.000 και αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 7.180. Στο δε πολύπαθο νησί, στη Λέσβο, οι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν τους 9.337. Αντίστοιχα, στη Σάμο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας –σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών –648 ανθρώπων ενώ σήμερα εκεί στριμώχνονται 3.838.
Σε δηλώσεις της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε πως «πλέον στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν μόλις 5.500. Στην αντίστοιχη περσινή ημερομηνία ήταν 7.900· είναι διπλάσιοι από πέρυσι και τριπλάσιοι από αυτούς που έχουμε τη δυνατότητα για φιλοξενία. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα».
Από την πλευρά της η βοηθός ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Kelly Clements, μετά την τετραήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα διαπίστωσε τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση υποδοχής, όχι προσφυγική κρίση. Για να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την ανταπόκρισή της, αυξάνοντας τις θέσεις στέγασης, βάζοντας τέλος στον υπερσυνωστισμό, ενισχύοντας την παροχή υπηρεσιών και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης».