Να ‘μαστε και πάλι στα κατατόπια που γνωρίζουμε καλά. Στα πρόθυρα δηλαδή ενός καινούργιου εθνικού διχασμού. Κατηγορίες εκτοξεύονται από όλες τις πλευρές. Με στόχο την ελληνικότητα και τον πατριωτισμό του αντιπάλου. Εθνολαϊκιστές από δω, εθνοπροδότες από εκεί. Αφορμή η συμφωνία με την ΠΓΔ Μακεδονίας για λύση της διένεξης που αμαυρώνει τις σχέσεις μας τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Συνιστώ ηρεμία και ψυχραιμία. Ολοι έχουν απόψεις. Δεν είναι όμως ούτε ακραίοι, ούτε προδότες.
n Να ξεκαθαρίσουμε πως σε μια διαπραγμάτευση δεν τα παίρνεις όλα. Κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Το ζήτημα είναι η βαρύτητα που δίνεις στα μεν και στα δε. Και η αξιολόγηση στο ζύγι του τελικού αποτελέσματος.
n Με τη συμφωνία που συνομολογήθηκε δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Υπάρχουν έλληνες μακεδόνες και «μακεδόνες, κάτοικοι της Β. Μακεδονίας». Εφόσον δεν υπάρχουν τέτοιοι κάτοικοι στην Ελλάδα, δεν τίθεται θέμα όποιας μειονότητας. Εξάλλου η συμφωνία απαγορεύει τις όποιες αλυτρωτικές κινήσεις. Αρα, το Ουράνιο Τόξο ως οργάνωση δεν νομιμοποιείται.
n Με τη συμφωνία, το όνομα της υπόλοιπης Μακεδονίας (και της αρχαίας) κατοχυρώνεται από de facto, τώρα πλέον και de jure, με υπογραφή της ΠΓΔΜ, στην Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε πως εμείς είμαστε Ελληνες. Δεν ονομαζόμαστε Μακεδόνες. Ελληνες, που στην επικράτειά μας περιλαμβάνεται και η Μακεδονία. Αυτό τώρα γίνεται δεκτό κι από αυτούς. Σημαντικό επίτευγμα…
n Επίσης να μη μας διαφεύγει: Εδω είμαστε Ελληνες, όχι Νοτιομακεδόνες. Χώρα μας η Ελλάδα, που περιλαμβάνει και την αρχαία Μακεδονία. Αυτοί είναι σλαβικό κράτος που ιδρύθηκε στον χώρο της γεωγραφικά Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας (έτσι την ονομάζουμε από το 1910). Η συμφωνία το συνομολογεί. Ηρεμα λοιπόν…
n Στο θέμα της γλώσσας η «Μακεδονική» που τους αναγνωρίστηκε (κάποια γλώσσα έπρεπε να μιλάνε) ομολογείται στη συμφωνία πως έχει σλαβικές ρίζες –άρα καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
n Αφού καταδικάζεται κάθε αλυτρωτισμός, συνάγεται πως αν αυτοί το παραβιάσουν, νομιμοποιείται και η Ελλάδα να τον αντιστρέψει –διεκδικώντας τα μέρη τους σαν ιστορική της φυσική προέκταση.
Πιθανό αγκάθι γι’ αύριο: οι εξελίξεις όταν έλθει –αν έλθει τελικά –η συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Να έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί έπειτα από εκλογές. Και η πλειοψηφία τότε να είναι απ’ αυτούς που σήμερα είναι εναντίον της συμφωνίας. Τι θα γίνει τότε;