Μπορεί να δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, αλλά δεν απέφυγε να διαμηνύσει έξι φορές ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στα «ΝΕΑ», λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να μεταβεί στην Αθήνα. Ο ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε ρεαλισμό και όχι πανηγυρισμούς, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μακράς περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, κατά την οποία οι δανειστές έχουν τους μηχανισμούς για να διασφαλίζουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί σε υψηλά πλεονάσματα, με ανάπτυξη, που έχει ψαλιδιστεί και από την Κομισιόν, και σε εκτενή λίστα δεσμεύσεων. Σας προβληματίζει το απαιτητικό μείγμα;
Πριν από την 21η Αυγούστου είχαμε την 21η Ιουνίου και μεταβαίνω στην Αθήνα προκειμένου να υπογραμμίσω την ιστορική αυτή στιγμή για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι προηγήθηκε της 21ης Ιουνίου. Οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια για τους Ελληνες. Είμαι πεπεισμένος ότι με το τέλος των προγραμμάτων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Ομως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και συγχαρητήρια. Πρέπει να επιδειχθεί ρεαλισμός. Η πολιτική απόφαση του Eurogroup λέει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας.
Η Ευρώπη θα παραμείνει δίπλα στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε απαιτητικές δεσμεύσεις. Ανησυχείτε;

Δεν ανησυχούμε, αλλά οι δεσμεύσεις στη μεταπρογραμματική περίοδο θα πρέπει να τηρηθούν. Καθώς η Ελλάδα παρέμεινε σε κρίση για μεγάλο διάστημα και έχει υψηλότερο χρέος, έναντι άλλων χωρών σε πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι εκτενείς, απαιτητικές και η επιτήρηση στενότερη. Είναι κρίσιμο από την πλευρά της Ελλάδας να κινηθεί στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής με τους φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους και σε υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, και από τη δική μας πλευρά, η ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Εχει περιθώρια η κυβέρνηση για διορθωτικές κινήσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο ως προεκλογικό αντιστάθμισμα στις περικοπές;

Δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι των υποθέσεων και της προεκλογικής περιόδου. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, και θεωρώ ότι θα γίνουν. Εχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο εποικοδομητικό πλαίσιο αξιοπιστίας, που βασίζεται όμως σε γεγονότα. Εχουμε το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από τις δύο πλευρές. Από την ευρωπαϊκή πλευρά αποφασίσαμε ελάφρυνση χρέους, υψηλή δόση 15 δισ. ευρώ, δημιουργία ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας 24 δισ. ευρώ, ικανού να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Οπότε θα πρέπει να χτίσουμε σε συνεργασία ένα ισχυρό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.
Οι περισσότερες δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε δύο χρόνια, αλλά αρκετές σε τέσσερα – πέντε. Τόσο θα διαρκέσει η ενισχυμένη εποπτεία;

Εχουμε ακόμη μεταπρογραμματικές επισκέψεις των θεσμών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία ή την Κύπρο. Οι δεσμεύσεις έχουν υιοθετηθεί μεσοπρόθεσμα, οπότε θα παρακολουθούνται στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όσο χρειάζεται.
Το Eurogroup στις 21 Ιουνίου κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Γιατί τόση δυσκολία;

Ειλικρινά δεν ήταν μια δύσκολη συνάντηση. Επρεπε να προσαρμόσουμε τους τελευταίους αριθμούς για το μαξιλάρι ρευστότητας και το κάναμε σχετικά εύκολα. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη συζήτηση αρκετά νωρίτερα και τα αποτελέσματα θα ήταν ακριβώς τα ίδια.
Το ΔΝΤ λέει ότι δεν θα επιβάλει μέτρα μετά τα Μνημόνια, γιατί λοιπόν να συμμετέχει στη μεταπρογραμματική εποπτεία και τι θα γίνει με την εξαγορά των δανείων του;

Το ΔΝΤ θα συμμετέχει βάσει του άρθρου 4. Θα συμβάλλει με την παροχή συμβουλών σε τεχνικό επίπεδο και κυρίως στη διαχείριση του χρέους μακροπρόθεσμα. Οι ελληνικές Αρχές θα αποφασίσουν αν θέλουν να εξαγοράσουν δάνεια του ΔΝΤ. Η Κομισιόν πάντως υποστηρίζει την ιδέα μιας ισχυρής ελάφρυνσης του χρέους μεσοπρόθεσμα.
Θα βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα χρέους το 2032;

Είναι αρκετή η απόσταση μέχρι το 2032, αλλά θα πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον μεσοπρόθεσμα. Η κατάσταση είναι απαιτητική για την Ελλάδα. Οι δεσμεύσεις και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να υλοποιηθούν από την τωρινή κυβέρνηση, την επόμενη, τη μεθεπόμενη και από αυτήν που θα ακολουθήσει μετά.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ θα επηρεάσει αρνητικά τις αγορές;

Οι αποφάσεις μας διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές σύντομα. Το ΔΝΤ έχει ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά παραδέχεται ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι αγορές μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του Eurogroup, τις μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε αυτές.
Θα συναντήσετε τον Πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης; Ποιο είναι το μήνυμά σας;

Το ίδιο σε όλους. Εμπιστοσύνη και δουλειά. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ. Απαιτούνται προσπάθειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Δεν θέλω να αναμειχθώ στην εσωτερική πολιτική, δεν στηρίζω την κυβέρνηση. Αναγνωρίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ισχυρός ηγέτης, έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά, είναι προσωπικός φίλος, αλλά έχω δουλέψει στο παρελθόν με τον κ. Σαμαρά και θα δουλέψω μελλοντικά με την επόμενη κυβέρνηση. Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι ενωμένες όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, αλλά άπτεται στον ελληνικό λαό να επιλέξει ποιος θα ηγείται της χώρας. Οποιος και να είναι θα έχει την Ευρώπη δίπλα του.