Ενας γκρίζος μεταλλικός κύβος υψώνεται εδώ και ημέρες στην κορυφή του λόφου της Ραμάλα δεσπόζοντας πλέον στην κοιλάδα με τα ελαιόδεντρα. Το νέο κτίσμα που μόλις εγκαινιάστηκε από το ίδρυμα ΑΜ Qattan είναι το Κέντρο Τέχνης για το οποίο οι ιδρυτές του ελπίζουν να αναδειχθεί σε σύμβολο πολιτισμού στην κατεχόμενη ζώνη της Δυτικής Οχθης. «Ο τόπος δεν έχει ανοιχτούς ορίζοντες για τους Παλαιστινίους. Η κατοχή από το Ισραήλ γίνεται όλο και πιο πιεστική, οι παλαιστίνιοι πολιτικοί διχάζονται και ο αραβικός κόσμος ζει σε συνθήκες αφόρητης βίας. Ωστόσο πιστεύουμε ότι αν επενδύσουμε στην ατομική ελευθερία, την παιδεία και τη δημιουργικότητα και απευθυνθούμε στα παιδιά, στους νέους δημιουργούς και στους εκπαιδευτικούς υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν το τοπίο» δηλώνει στην «Γκάρντιαν» ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΑΜ Qattan, Ομαρ ελ Κατάν.

Το έργο, που κόστισε 21 εκατομμύρια δολάρια, έχει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Donaire Architectos της Σεβίλλης. Η Ραμάλα ξεχωρίζει για την πολεοδομική της ασάφεια και την απουσία δημόσιων χώρων. Γι’ αυτό και το πρώτο χαρακτηριστικό που έδωσε η ομάδα του αρχιτέκτονα Χουάν Πέδρο Ντονέρ στο ίδρυμα AM Qattan της Ραμάλα είναι «μια πλατεία και ένα μπαρ», όπως λέει αστειευόμενος, εξηγώντας ότι κάτω από την ισραηλινή κατοχή οι εργασίες κατασκευής ήταν δύσκολες με πολλές καθυστερήσεις εξαιτίας έλλειψης ειδικευμένων εργατών, αλλά και καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατικών ελέγχων. Το νέο κέντρο τεχνών AM Qattan της Ραμάλα διαθέτει μια μεγάλη βιβλιοθήκη πολυμέσων. Οι επισκέπτες στο νέο σύμπλεγμα που διακρίνεται ως το δεύτερο «πράσινο» κτίριο της περιοχής μπαίνουν σε μια όαση ηρεμίας έχοντας την πρωτόγνωρη εμπειρία να σταθούν σε μια πλακοστρωμένη πλατεία άδεια από αυτοκίνητα, όπου σύντομα θα αναβλύζει μια πηγή, ενώ και ένα καφέ θα ανοίγεται προς τη θέα της κοιλάδας απλωμένης προς τα κάτω. Παράλληλα ένας διάτρητος πέτρινος τοίχος υψώνεται ως μονωτικό όριο από τη χαοτική αστική πραγματικότητα.

Η βιωσιμότητα αυτού του έργου, που βρίσκεται σε ένα προάστιο το οποίο δεν εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημιουργεί ερωτήματα. Ο Ελ Κατάν λέει ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε συνομιλίες με τον δήμο για να καθιερώσει μια κοινή διαδρομή ταξί ή τη δική του υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο.