«Μπορείς να φύγεις, μπορείς / Οι δρόμοι ειν’ όλοι ανοιχτοί» λέει ένα πρόσφατο άσμα του Κωστή Μαραβέγια, το οποίο αντικατοπτρίζει απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Κίνημα Αλλαγής. Και παρότι οι συζητήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην έξοδο δίνουν και παίρνουν, με τη Χαριλάου Τρικούπη εμμέσως πλην σαφώς να κάνει λόγο για συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ανακούφισης που επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα αντικατοπτρίζει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο εσωτερικό του φορέα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως το Σκοπιανό «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και που, τελικά, οδήγησε στην έξοδο: «Υπήρξαν κινήσεις και με δική μας ευθύνη και από την απέναντι πλευρά που τελικά δεν έδωσαν την ώθηση που θα θέλαμε στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής» εξήγησε (Σκάι), υποστηρίζοντας πως από εδώ και πέρα ξεκινάει η «επανεκκίνηση» του Ποταμιού. Παράλληλα, διέψευσε για άλλη μια φορά τις φήμες που τον θέλουν να έχει κάνει μυστική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως πρόκειται για «κυβερνητική προπαγάνδα», η οποία «αρέσκεται να λέει ότι η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι Το Ποτάμι». «Ψέματα! Δεν θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Δεν αλλάζουμε έδρανα σε αυτή τη Βουλή» επέμεινε. Οι ίδιες φήμες, ωστόσο, απασχόλησαν άλλα κεντροαριστερά στελέχη, που κλήθηκαν να απαντήσουν στο τι έφταιξε. «Είδαμε το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη του Ποταμιού να δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα στη ΝΔ. Αυτό παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή του Κινήματος Αλλαγής για πολιτική αυτονομία» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης (Σκάι), ενώ ο Μανώλης Οθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά σχολίασε δηκτικά (Θέμα FM) πως «το πρόβλημα δεν ήταν οι λίγες διαφωνίες με εμάς, αλλά οι πολλές συμφωνίες με τον κ. Τσίπρα». Για κάποιους, η απόφαση του Ποταμιού ήταν προειλημμένη και η πορεία του από εδώ και πέρα είναι προδιαγεγραμμένη. «Οι διαφωνίες στο Μακεδονικό είναι πρόσχημα. Κανείς δεν αρνήθηκε τον πλουραλισμό. (…) Το Ποτάμι δεν θα έχει καμία τύχη» ανέφερε (Ραδιόφωνο 24/7) ο πρώην υπουργός και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Χρήστος Πρωτόπαπας.
Βολές έπεσαν και από την πλευρά του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος παρέμεινε πλέον ο μόνος πρώην υποψήφιος αρχηγός που δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. «Οποιος συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία πρέπει να αποδέχεται το αποτέλεσμα. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική ηθική και ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς», τόνισε με νόημα ο δήμαρχος Αθηναίων. «Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν δικαιολογούν την αποχώρηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Η αποχώρηση, πάντως, δεν φαίνεται πως θα απασχολήσει άλλο τη Χαριλάου Τρικούπη, που ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα –αρχής γενομένης με την εκδήλωση της Τετάρτης, με θέμα «Αλλάζουμε το κράτος, δυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση». Την ημερίδα θα ανοίξει η Γεννηματά, ενώ ο Καμίνης θα απευθύνει χαιρετισμό. Ανάμεσα στα ονόματα των ομιλητών διακρίνεται και αυτό του Παναγιώτη Καρκατσούλη, ενός εκ του Ποταμιού, που ήδη ανακοίνωσε την παραμονή του στον φορέα. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός αφορά τη συζήτηση της Πέμπτης στην Ολομέλεια, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αλλά και τις σχέσεις του φορέα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Οι εσωτερικές διαδικασίες θα λάβουν χώρα, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Δευτέρα, με συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Οι ιθύνοντες του φορέα δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσα στελέχη του Ποταμιού θα παραμείνουν στις θέσεις τους, αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πως στις νομαρχειακές επιτροπές οι απώλειες θα είναι λίγες. Σε χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα όργανα –καθώς ανέλαβαν τις θέσεις τους μέσω του Ποταμιού -, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως διατηρούν την πολιτική τους αυτονομία και κρατώντας τις πόρτες ανοιχτές προς όλες τις πλευρές.