«Μαζί θα γράψουμε Ιστορία» ήταν το προεκλογικό σύνθημά του. Και με την εντυπωσιακή νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού που ανέτρεψε εντελώς το πολιτικό τοπίο στη χώρα, ο αριστερός εθνικιστής Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και το κόμμα του Μορένα έκαναν ακριβώς αυτό. Με το 53,5% των ψήφων που εξασφάλισε σημείωσε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για μεξικανό πρόεδρο εδώ και 30 χρόνια –ένα οργισμένο μήνυμα πολιτικής αλλαγής που έστειλαν οι ψηφοφόροι στο κυβερνών Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορούν για διαφθορά και άνευ προηγουμένου αύξηση της εγκληματικότητας.
«Θριαμβεύσαμε και τώρα πρόκειται να μεταμορφώσουμε το Μεξικό» είπε ο 64χρονος πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού στους χιλιάδες οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας «Ναι, μπορούσαμε» για να γιορτάσουν τη νίκη του που έγινε έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες για την προεδρία. Το κόμμα του Ομπραδόρ, το Μορένα, αγγίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα που κυβερνούσε το Μεξικό για πολλές δεκαετίες και κάποιοι το ονόμαζαν «τέλεια δικτατορία» να καταλήξει με ελάχιστες έδρες.
«ΘΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΩ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ». Εχοντας υποσχεθεί να πολεμήσει τη διαφθορά, να διπλασιάσει τις συντάξεις και να αντιμετωπίσει τα καρτέλ των ναρκωτικών με μια όχι τόσο επιθετική προσέγγιση, ο νέος πρόεδρος που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, την ώρα που ο προκάτοχός του βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο εθνικισμός του Ομπραδόρ, η επιμονή του και οι, κάποιες φορές, μειωτικές παρατηρήσεις προς τους πολιτικούς του αντιπάλους έκαναν κάποιους να τον συγκρίνουν με τον Τραμπ και όλοι αναρωτιούνται τι σχέση θα αναπτύξουν οι δύο άνδρες –μίλησαν χθες το βράδυ τηλεφωνικά επί μισή ώρα. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως η έντονη αντιπαράθεση του Τραμπ με τον νυν πρόεδρο Νιέτο οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους προς τον Ομπραδόρ, θεωρώντας πως αυτός είναι πιο κατάλληλος να αντιμετωπίσει τον παρορμητικό αμερικανό πρόεδρο και να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Βέβαια, τα μεγάλα προβλήματα του Μεξικού που οδήγησαν τον αριστερό πολιτικό στη νίκη γίνονται τώρα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει. Μεταξύ αυτών, η διαφθορά. Στην προεκλογική εκστρατεία δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να τα καταφέρει, αλλά ανέφερε πως θα δώσει το παράδειγμα με τη δική του στάση που ελπίζει να επηρεάσει τον κρατικό μηχανισμό.
Ο Ομπραδόρ, οι οπαδοί του οποίου τον φωνάζουν με το παρατσούκλι ΑΜΛΟ, από τα αρχικά του ονόματός του, έκανε έκκληση για «εθνική συμφιλίωση» και υποσχέθηκε τη δημιουργία προγραμμάτων για τους νέους ώστε να κρατηθούν μακριά από την εγκληματικότητα, που είναι μια άλλη από τις μεγάλες προκλήσεις. Τον περασμένο Μάιο σημειώθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες στη χώρα από οποιονδήποτε άλλο μήνα, από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την καταγραφή τους, πριν από 20 χρόνια, και το 2017 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά της ίδιας περιόδου.
Ο ΑΜΛΟ θα πρέπει επίσης να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για αντιμετώπιση της μεγάλης φτώχειας και της ανισότητας. Εχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες για τα κοινωνικά προγράμματα και μαζί με την αύξηση των συντάξεων για τους ηλικιωμένους και των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους νεότερους προτίθεται να ενισχύσει τις επιδοτήσεις στους αγρότες.

Ποιος θα πληρώσει τις μεταρρυθμίσεις;

Ο Ομπραδόρ έχει διαλέξει συνεργάτες με στόχο να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές για τα σχέδιά του σχετικά με τις αλλαγές στην οικονομία. «Γίναμε μάρτυρες ενός μεγάλου ανασχηματισμού του πολιτικού χάρτη της χώρας» σχολίασε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Αλμπέρτο Ράμος. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αντιμετώπιζε κατηγορίες ότι θα βυθίσει την κυβέρνηση ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, και μάλιστα κάποιοι τον συνέκριναν με τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας. Παρ’ ότι η σύγκριση είναι υπερβολική, ο Ομπραδόρ πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι διάκειται φιλικά στις επιχειρήσεις. Υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει δημοσιονομική προσοχή και θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Πώς όμως θα πληρώσει τα κοινωνικά του προγράμματα, που υπολογίζονται περίπου στα 25 δισ. δολάρια ετησίως, δηλαδή το 10% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Από το οποίο μπορεί να εξαρτηθεί το πώς θα γραφτεί η νέα ιστορία στο Μεξικό.