Μέχρι χθες, οι απαντήσεις των θεσμών αναφορικά με το εάν θα κοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως προβλέπει η συμφωνία, ήταν τυποποιημένες: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Την ενιαία γραμμή των δανειστών άλλαξε χθες τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της δέκατης κατά σειρά επίσκεψής του στην Αθήνα. Για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δεσμεύσεις να τροποποιηθούν, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό πολιτικό αφήγημα τους επόμενους μήνες στον δρόμο για τις κάλπες. «Pacta sunt servanta, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» δήλωσε αρχικά ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και πρόσθεσε στη συνέχεια πως «οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές».

Οι διατυπώσεις αυτές επιτρέπουν επί της ουσίας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους πως δεν θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων προκειμένου να υπάρξουν εξοικονομήσεις της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, παρότι η συζήτηση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει.

Ο ίδιος ο Μοσκοβισί ανέφερε πως η σχετική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο στη διάρκεια της ενδέκατης επίσκεψής του στην Αθήνα, όταν θα συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Η σύνδεση όμως της ανάγκης περικοπής των συντάξεων με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τον κοινοτικό επίτροπο, σε αντιδιαστολή με την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι οι περικοπές υπαγορεύονται από τις αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, υποδεικνύει τη στάση που θα τηρήσει η Κομισιόν το φθινόπωρο εάν τα νούμερα του πλεονάσματος βγαίνουν. Κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα υπερκαλύπτεται τόσο για φέτος όσο και για το 2019 χωρίς να είναι αναγκαία η μείωση των συντάξεων. Αν τα νούμερα βγαίνουν, η Κομισιόν φέρεται ότι είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί των περικοπών.

ΤΟ ΔΝΤ. Οι θέσεις της Κομισιόν επί του θέματος δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν από την πλευρά και των υπολοίπων μελών του κουαρτέτου (ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ) που θα συνεχίσουν να επιτηρούν την οικονομία και την κυβέρνηση και στη διάρκεια της μεταπρογραμματικής περιόδου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, μετέφερε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου στη διάρκεια της διετίας 2019-20. Σημείωσε πως ναι μεν το Ταμείο έχει περάσει σε ρόλο «συμβουλευτικό», αλλά το μήνυμα προς τις αγορές ότι οι συμφωνίες τηρούνται θα είναι ισχυρό.

Το συνολικό μήνυμα των δηλώσεων Μοσκοβισί πάντως μετά τον κύκλο επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον υπουργό Οικονομικών ήταν χθες σαφώς υποστηρικτικό προς το αφήγημα της κυβέρνησης. Ο κοινοτικός επίτροπος έβαλε στο πίσω κάθισμα την ενισχυμένη εποπτεία και την αιρεσιμότητα των αποφάσεων για το χρέος, αναδεικνύοντας την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου.

Σε ερώτηση άλλωστε αναφορικά με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, τα οποία κατά την άποψη της Τραπέζης της Ελλάδος μόνο οι χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να επιδιώκουν με αξιώσεις, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει. «Η Ελλάδα έχει δείξει την ικανότητά της στην επίτευξη αποτελεσμάτων και στην υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους» είπε, προσθέτοντας την ανάγκη για υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική λόγω του υψηλού επιπέδου του χρέους, όχι όμως για λιτότητα.
Συστάσεις Μητσοτάκη στον επίτροπο

Η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί πρόδιδε την ένταση η οποία προηγήθηκε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε τις δημόσιες συστάσεις προς τον επίτροπο και κατά τη διάρκεια του τετ α τετ και ενώ είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί στη Βουλή.

Οπως ανακοινώθηκε από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Ελληνες. Πόσω μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για το προσεχές διάστημα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, άλλωστε, ο Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα τέταρτο κεκαλυμμένο Μνημόνιο».

Νωρίτερα στη Βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ζητήσει καθαρές κουβέντες από την πλευρά της Κομισιόν για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις, ενώ αναφορικά με την ύπαρξη ή μη τετάρτου Μνημονίου είχε τονίσει ότι «μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιερ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο Μνημόνιο».