Ας είμαστε ειλικρινείς και (κυρίως) ρεαλιστές. Η εισαγωγή του λεγόμενου «τηλεδιαιτητή» ήταν κάτι το ολότελα καινοτόμο στο ποδόσφαιρο. Και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε με καθολική επιφύλαξη ή ακόμη και με διάθεση απόρριψης. Πριν το δουν στην εφαρμογή του, ορισμένοι βιάστηκαν να το απαξιώσουν ή να εξετάσουν επιδερμικά πού και αν συνεισφέρει στη ροή ενός αγώνα. Θα έλεγα δε, ότι και εγώ ήμουν πολύ σκεπτικός για τα οφέλη του VAR, έχοντας κατά νου τις διακοπές των αγώνων, τους διαιτητές που θα έτρεχαν στις κάμερες και γενικά τις ενδεχόμενα αστείες εικόνες που θα προέκυπταν. Οποία πλάνη!
Τώρα που ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, περάσαμε δηλαδή και τα πολλά νοκάουτ παιχνίδια, οι εντυπώσεις είναι υπέρ της τεχνολογίας. Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Το VAR βοηθά στο ποδόσφαιρο και δεν θα μπορούσαμε να το διαπιστώσουμε, παρά μόνο σε μια διοργάνωση αυξημένου κύρους. Δεν είναι μυστικό μάλιστα, ότι ακόμη και στα μέρη μας, διαιτητές και καθηγητές διαιτησίας (προεξάρχοντος του Περικλή Βασιλάκη), ομονοούν για τις θετικές επιπτώσεις της νέας κατάστασης. Το αποκορύφωμα ήρθε στον χθεσινό αγώνα της Σουηδίας με την Ελβετία. Προς το τέλος του ματς, υπέρ των Βίκινγκς καταλογίστηκε πέναλτι, αλλά σύντομα ο ρέφερι πήρε πίσω την απόφασή του γιατί συμβουλεύτηκε την οθόνη του VAR! Επρόκειτο μάλιστα για τον πολύπειρο σλοβένο διαιτητή Σκόμινα, οπότε το αποτέλεσμα έχει μεγίστη σημασία. Ο συγκεκριμένος σε μια δύσκολη φάση, εκεί που ήταν «μέσα ή έξω από τη γραμμή της περιοχής», έλαβε λάθος απόφαση, στην πορεία όμως ανέκρουσε πρύμναν και δεν αδίκησε την Ελβετία.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε αντίστοιχες φάσεις η τεχνολογία θα έχει τον τελευταίο λόγο. ‘Η σε χέρια εντός της περιοχής. Για να το πούμε διαφορετικά, το VAR αναμένεται να έχει την τιμητική του σε περιπτώσεις πέναλτι. Το ζήτημα είναι να υπάρξει η σωστή διαχείριση και στα ματς των πρωταθλημάτων, γιατί δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματά κάθε τρεις και λίγο ένας αγώνας. Ισως η σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών στο Μουντιάλ, να είναι ένα ακόμη γκολ.
Και κάτι τελευταίο: αναρωτήθηκαν πολλοί γιατί σε άλλες περιπτώσεις είχαμε κίτρινη κάρτα και σε ορισμένες, όπως χθες, κόκκινη για τον παίκτη που υποπίπτει σε φάουλ ή πέναλτι σε φάση «προφανούς ευκαιρίας». Ο κανονισμός είναι πλέον ξεκάθαρος: σπρώξιμο, τράβηγμα, κράτημα, όλα αυτά φέρνουν αποβολή. Αλλιώς, κίτρινη. To λέμε από νωρίς, ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Συνεπώς, το VAR βοηθά. Αρκεί όλοι να κρατήσουν τα θετικά του. Οχι να διαμαρτύρονται συνεχώς ή να το επικαλούνται συχνά – πυκνά, όπως έκανε ο Σάντος στο φινάλε του ματς της Πορτογαλίας με την Ουρουγουάη. Χωρίς να έχει δίκιο…