Διαζύγιο το λες. Βελούδινο, όμως; Όχι και τόσο. Μπορεί οι τόνοι μέχρι σήμερα ανάμεσα σε Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι να έχουν κρατηθεί χαμηλοί, όμως οι χθεσινές δημόσιες εξορμήσεις και των δύο πλευρών σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις κάνουν εμφανές πως τα πράγματα δεν είναι όσο απλά φαίνονται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με την φημολογία ότι προσπαθεί να στρίψει το Ποτάμι προς τον ΣΥΡΙΖΑ – πράγμα που ο ίδιος εδώ και μέρες αρνείται σε όλους τους τόνους, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις του όσο και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΜΕΣΥΑ. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνονται το ίδιο σίγουρα, ωστόσο, καθώς δημοσίως πλέον κάνουν λόγο για «συμπτωματικές» συγκλίσεις του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το πρόβλημα δεν ήταν οι λίγες διαφωνίες με εμάς αλλά οι πολλές συμφωνίες με τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας (Θέμα FM), ενώ ο εκπρόσωπος τύπου, Παύλος Χρηστίδης, επισήμανε (ΣΚΑΙ) πως «είδαμε το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη του Ποταμιού να δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή του Κινήματος Αλλαγής για πολιτική αυτονομία».

Σύμφωνα με τον Θεοδωράκη, το Σκοπιανό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην συμβίωση Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως: «Υπήρξαν κινήσεις και με δική μας ευθύνη και από την απέναντι πλευρά που τελικά δεν έδωσαν την ώθηση που θα θέλαμε στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής», εξήγησε, τονίζοντας πως τόσο η στάση απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η πρωτοβουλία για «εκλογές τώρα» ήταν αποφάσεις που λήφθησαν «χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας και χωρίς να ερωτηθούμε». Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η ανάγνωση είναι διαφορετική: «οι διαφωνίες στο Μακεδονικό είναι πρόσχημα. Κανείς δεν αρνήθηκε τον πλουραλισμό (…) Το Ποτάμι δεν θα έχει καμία τύχη», ανέφερε ο πρώην υπουργός και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Χρήστος Πρωτόπαπας (24/7).

Στη δημόσια συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επεσήμανε πως «όποιος συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία, πρέπει να αποδέχεται αποτέλεσμα. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική ηθική και ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς». «Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν δικαιολογούν την αποχώρηση», ήταν η αντίδραση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Η ζωή μετά το Ποτάμι

Tην ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης επιθυμεί ένα restart του κόμματός του, νέα σελίδα γυρνούν και στο Κίνημα Αλλαγής. Αρχής γενομένης από την εκδήλωση της Τετάρτης, με θέμα «Αλλάζουμε το κράτος, δυναμώνουμε την Αυτοδιοίκηση». Την ημερίδα θα ανοίξει η ίδια η Γεννηματά, ενώ ο Γιώργος Καμίνης θα απευθύνει χαιρετισμό. Μέσα στους ομιλητές διακρίνεται και το όνομα του Παναγιώτη Καρκατσούλη, ενός εκ του Ποταμιού που ήδη ανακοίνωσε την παραμονή του στον φορέα. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός αφορά τη συζήτηση της Πέμπτης στην Ολομέλεια, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αλλά και τις σχέσεις του φορέα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η Εκτελεστική Γραμματεία θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα για να σχεδιάσει και τις επόμενες κινήσεις, από την 3η Σεπτέμβρη έως την ΔΕΘ. Παράλληλα, ο φορέας μπαίνει σε εκλογική ετοιμότητα, με τις πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών ψηφοδελτίων, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον με βεβαιότητα τις πρόωρες εκλογές.

Όσο για τα στελέχη του Ποταμιού που θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ο τελικός απολογισμός δεν έχει γίνει ακόμα -θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι πολλά μέλη τοπικών και νομαρχειακών οργανώσεων από πλευράς Ποταμιού θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Στον αντίποδα, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα όργανα, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως διατηρούν την πολιτική τους αυτονομία και κρατώντας τις πόρτες ανοιχτές προς όλες τις πλευρές.