Με βασική παραδοχή ότι το πρόβλημα της χώρας εκτός από οικονομικό είναι βαθύτατα πολιτικό και η κρίση του πολιτικού συστήματος παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στη δημόσια ζωή της χώρας με την ολοκλήρωση της μνημονιακής οδύσσειας, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ανοίξει τον φάκελο συνταγματική αναθεώρηση. Η κεντρική κίνηση του Πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει στις 24 Ιουλίου, κατά την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, ημέρα κατά την οποία με ομιλία του θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος. Εξάλλου, όπως έχουν ήδη αποφασίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, την απόφαση του Eurogroup και την επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση με φόντο το τέλος των Μνημονίων, ο στόχος είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Και αυτό, εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θα γίνει μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, την οποία είχε κηρύξει ο ίδιος οΠρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ληφθεί η απόφαση να τεθεί το προσεχές διάστημα στο κέντρο της πολιτικής η συνταγματική πρόταση της κυβέρνησης. Αν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο οριζόμενο από το Σύνταγμα (π.χ. κήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής, προσδιορισμός των προςαναθεώρησηάρθρων κ.ά.), και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε να αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Οι αλλαγές. Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα τεθούν προς συζήτηση είναι η αλλαγή του πολυσυζητημένου άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών, οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρόβλεψη συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων κ.ά. Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης να μετατοπίσει και τη δημόσια συζήτηση σε άλλα θέματα θα γίνει με την κατάθεση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον Κλεισθένη 1 (προβλέπει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές), με στόχο να έχει ψηφιστεί στην Ολομέλεια έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 13 Ιουλίου, καθώς μετά θα αρχίσουν τα θερινά τμήματα.
Ποιες περιφέρειες σπάνε. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Β’ Αθήνας θα χωριστεί σε τρεις τομείς (Βόρεια Περιφέρεια με 15 έδρες, Νότια με 18 έδρες και Δυτική με 11), ενώ σπάει και η Περιφέρεια Αττικής (Ανατολική με 10 έδρες και Δυτική με 4), και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της ΝΔ, καθώς εάν ψηφίσει «ναι», τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλιώς από τις μεθεπόμενες, όπως και η απλή αναλογική.