«Τι σημαίνει “καθαρή έξοδος” στην καθημερινότητα των πολιτών; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες; Αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε…». Με αυτή την αναφορά κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ενώπιον των υπουργών -πλην Καμμένου που «σνόμπαρε» το Υπουργικό Συμβούλιο-, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια σαφή πρόγευση για το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, εγκαινιάζοντας ατύπως την προεκλογική περίοδο αφού με την πολιτική των «παροχών» και της ελπίδας για καλύτερες ημέρες θα κινηθεί μέχρι τις κάλπες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι για την απουσία του κυβερνητικού εταίρου είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός και αυτή οφείλεται σε «κρίσιμες τηλεφωνικές επικοινωνίες» που είχε ο υπουργός Αμυνας (χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις), οι βολές κατά Καμμένου που ακολούθησαν από δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησαν ένα νέο κύκλο συζητήσεων για τις ισορροπίες στη συγκυβέρνηση. Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι δώδεκα βουλευτές (ανάμεσά τους οι Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Κυρίτσης, Αννέτα Καββαδία, Τάσος Κουράκης, Μάκης Μπαλαούρα κ.ά.) εγκαλούν τον Καμμένο γιατί χρησιμοποιεί συστηματικά τον όρο «λαθρομετανάστες» στα δημόσια έγγραφα του ΥΕΘΑ, υποστηρίζοντας ότι η χρήση του συγκεκριμένου όρου είναι αδόκιμη κι αναδεικνύει «μίσος προς τη διαφορετικότητα», «ακροδεξιά ρητορική και ξενοφοβικές συμπεριφορές».
Στον απόηχο της απόφασης για τη διατήρηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να εγκαινιάσει μια περίοδο αισιοδοξίας, πρωτίστως για τα στελέχη του, κρατώντας «δώρα» που εξασφαλίζει το δημοσιονομικό περιθώριο μετά τη συμφωνία του Eurogroup και τα οποία προτίθεται να εντάξει σε ένα σχέδιο παροχολογίας αμέσως μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για «λελογισμένη επέκταση» στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων με παράλληλους στόχους τη στήριξη των αδύναμων, αλλά και την τόνωση της ανάπτυξης.
Τα «δώρα». Ως προς τη φιλολαϊκή πτυχή των πολιτικών του θα υπάρχει επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στοχευμένα με δικαιούχους τις κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Επόμενα «χαρτιά» η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων) και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις (ύψους έως 750 εκατ. ευρώ) από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου τα επόμενα χρόνια. Πάντως, αν το πάγωμα των περικοπών στις συντάξεις υπάρχει στην ατζέντα του, χθες φρόντισε να αποφύγει κάθε σχετική αναφορά (αναλυτικά παραδείγματα για τις προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις στη σελίδα 33).
Ως προς τον τομέα της ανάπτυξης, επανήλθε η γενικόλογη αναφορά για προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές.
Επίθεση σε ΝΔ. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εκλογικά διλήμματα στους πολίτες ήταν ξεκάθαρη. Με δεδομένη αυτή την επιδίωξη χρησιμοποίησε το «πακέτο» των θετικών εξαγγελιών, το οποίο θα διευρύνει μετά τις 20 Αυγούστου (τυπικό τέλος Μνημονίου), προβάλλοντάς το απέναντι από την πολιτική πρόταση της ΝΔ. Για όποιον αμφιβάλλει ως προς την τακτική της πόλωσης και των διλημμάτων που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου, την καλύτερη απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και την αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του οκταώρου, με έναν δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, ισχυρό και ανταποδοτικό στην κοινωνία ή με τη διάλυση του δημοσίου τομέα και το γενικευμένο outsourcing που θέλει ο κύριος Μητσοτάκης;». Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και για να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση «εκτρέφει τη φανατική ρητορική, τον διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους».