Τέτοια ανατροπή είχαμε να δούμε χρόνια σε νοκάουτ παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για την ακρίβεια από το 1970, όταν στον προημιτελικό στη Λεόν η Γερμανία είχε νικήσει 3-2 την Αγγλία, που είχε προηγηθεί 2-0.

Κάτι ανάλογο πέτυχε χθες στο Ροστόφ και το Βέλγιο. «Επέστρεψε» (3-2) παρά το προβάδισμα της Ιαπωνίας και πήρε τη νίκη στην τελευταία φάση του ματς για να προκριθεί στην προημιτελική φάση όπου περιμένει η Βραζιλία. Κι όλα αυτά, ενώ ο εφιάλτης του αποκλεισμού είχε αρχίσει να εμφανίζεται για ακόμα μία φορά. Πριν από δύο χρόνια στο Euro ήταν η Ουαλία, τώρα ήταν η σειρά της Ιαπωνίας. Για τους ουδέτερους, πάντως, το χθεσινό ματς ήταν το καλύτερο έως τώρα στα νοκάουτ, αλλά και ένα από τα κορυφαία στη φετινή διοργάνωση.

Η ιδανική αντεπίθεση

Επική ανατροπή λοιπόν για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που σπατάλησε ένα ημίχρονο και χωρίς να το καταλάβει μέσα σε πέντε λεπτά στο δεύτερο μέρος βρέθηκε να χάνει 2-0. Κάπου εκεί άρχισε να χτυπά το καμπανάκι, ωστόσο η αγωνιστική εικόνα βελτιώθηκε με την είσοδο των Φελαϊνί και Τσαντλί. Δύο παίκτες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί, καθώς αυτοί σκόραραν για την ανατροπή.

Εως τότε η Ιαπωνία ήλεγχε απόλυτα το παιχνίδι. Με άψογα οργανωμένη άμυνα αποσυντόνισε τους παίκτες του Βελγίου, που όχι μόνο δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Καβασίμα, αλλά έκαναν εύκολα το λάθος με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να χτυπά στην κόντρα. Ετσι ακριβώς προηγήθηκε μάλιστα στο 48′ με τον Χαραγκούτσι. Ο Λουκάκου προσπαθούσε μεν, αλλά ήταν δύσκολο να πάρει μπάλα, ενώ όσες φορές βρέθηκε σε καλή θέση, ο Γιοσίντα που τον ακολουθούσε είχε αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ινούι με σουτ λίγο έξω από την περιοχή νίκησε τον Κουρτουά για το 2-0 (52′). Το θετικό για το Βέλγιο είναι ότι κατάφερε σχετικά γρήγορα να ισοφαρίσει (Βερτόνγκεν 69′, Φελαϊνί 74′ και οι δύο με κεφαλιά) και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του.

Η δυναμική και η ποιότητα της βελγικής ομάδας φάνηκαν στην τελευταία φάση που έκρινε το παιχνίδι και ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ της Ιαπωνίας! Ηταν η ιδανική αντεπίθεση, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με τον Ντε Μπρόινε να βρίσκει τον Μενιέ και αυτός τον Τσαντλί που πλάσαρε τον Καβασίμα για το 3-2. Μπορεί αυτή η βραδιά να ήταν ψυχοφθόρα για τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο το Βέλγιο πήρε την πρόκριση προσδίδει στην ομάδα ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Αυτό που συνέβη ήταν ένα τεστ για τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας. Και νομίζω ότι λέει τα πάντα», σχολίασε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Να σημειώσουμε ότι στα τελευταία λεπτά το παιχνίδι έμοιαζε με ρώσικη ρουλέτα, καθώς και οι δύο ομάδες είχαν φάσεις για γκολ, με τους Καβασίμα και Κουρτουά να πραγματοποιούν εξαιρετικές επεμβάσεις.

«Η ομάδα μας ήταν αρκετά δυνατή κόντρα στο Βέλγιο και μπορούσαμε πιστεύω να νικήσουμε. Μετά το 2-0 ζήτησα από τους παίκτες να προσπαθήσουν να πετύχουν κι άλλο γκολ, είχαμε φάσεις, αλλά δεν τα καταφέραμε, παρότι κάναμε φάσεις. Το Βέλγιο πέτυχε να ανεβάσει τον ρυθμό του στο πιο κατάλληλο σημείο του αγώνα. Δεν περιμέναμε όπως τέτοια εκρηκτική αντεπίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα, που τελικά έκριναν το παιχνίδι» είπε ο προπονητής της Ιαπωνίας, Ακίρα Νισίνο.