Οι οιωνοί δείχνουν τελικό! Είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία κέρδισε δύο σερί παιχνίδια σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το μακρινό 1958, όταν ως οικοδέσποινα αποπειράθηκε να ανέβει στον Κολοφώνα της δόξας (2η θέση πίσω από τη Βραζιλία του Πελέ).
Ακόμη όμως κι αν αποδειχτεί ευσεβής πόθος η επανάληψη μιας τέτοιας πορείας, δεν θα ακυρωθεί το θετικότατο φετινό πρόσημο. Υστερα από 24 χρόνια άλλωστε η Σουηδία προκρίθηκε ξανά σε προημιτελικά Μουντιάλ, μετά το χθεσινό 1-0 κόντρα στην Ελβετία στην Αγία Πετρούπολη. Η προηγούμενη φορά που συμμετείχαν στους 8 του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι Σκανδιναβοί καταγράφηκε το 1994 στις ΗΠΑ, με την παρέα του Τόμας Μπρολίν και του Χένρικ Λάρσον να καταλαμβάνει την τρίτη θέση (4-0 τους Βούλγαρους στον μικρό τελικό).
Πέταξαν στα προημιτελικά με… Air Forsberg! Ο Εμίλ Φόρσμπεργκ πάντως χρειάστηκε και αρκετή δόση τύχης για να πετύχει το νικητήριο γκολ στο 66′. Ο Ζόμερ είχε στηθεί για να μπλοκάρει την μπάλα στο σουτ του, αλλά η παρέμβαση του αμυνόμενου Ακάντζι άλλαξε την πορεία της και απέβη μοιραία…
Με αυτό το γκολ, που η FIFA το πίστωσε εν τέλει στον Φόρσμπεργκ (προφανώς επειδή η μπάλα είχε πορεία προς την εστία), το «10» των Σκανδιναβών έγινε ο πρώτος παίκτης της χώρας που σκοράρει σε νοκάουτ φάση Μουντιάλ μετά τον Χένρικ Λάρσον το 2002 (με τη διαφορά ότι προ 16 ετών η ομάδα αποκλείστηκε από τη Σενεγάλη).
Αντίθετα, η Ελβετία παραμένει χωρίς γκολ σε νοκάουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1954. Προ 64 ετών είχε πετύχει πέντε, αλλά ηττήθηκε (!) από την Αυστρία στο πιο παραγωγικό ματς της ιστορίας των Μουντιάλ (7-5).
Χθες επιβεβαιώθηκε επίσης και η παράδοση που θέλει τους Ελβετούς να μην κερδίζουν σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν το ημίχρονο λήγει 0-0. Τα κατάφεραν μόνο μία φορά στα τελευταία εννιά παιχνίδια που καταγράφηκε λευκή ισοπαλία στην ανάπαυλα. Την ίδια ώρα η Σουηδία διεύρυνε το δικό της αντίστοιχο σερί, αφού κέρδισε τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι στη διοργάνωση που είχε ημίχρονο 0-0.
Ο συνήθης Μπεργκ
Στον αγωνιστικό τομέα o Γιαν Αντερσον επέλεξε το προσφιλές του 4-4-2 και παρότι η ομάδα του είχε χαμηλά ποσοστά κατοχής από το πρώτο ημίχρονο, εμφανίστηκε πιο απειλητική (7-7 οι τελικές προσπάθειες σε αυτό το διάστημα). Ο Μάρκους Μπεργκ είχε τη συνήθη εικόνα του, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στα προηγούμενα παιχνίδια του Μουντιάλ. Από τη μια ήταν αναποτελεσματικός ως εκτελεστής (σπατάλησε τρεις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν), από την άλλη όμως είχε δημιουργικές επαφές, με τις επιθέσεις να περιστρέφονται γύρω του.
Η Ελβετία περιορίστηκε σε μία φλύαρη κατοχή (65% έναντι 35% και πάσες 600-277). Πήρε το πλάτος στην επίθεση που της άφησε η Σουηδία, επιχείρησε πολλές σέντρες με Σακίρι από δεξιά και Ροντρίγκες από αριστερά, αλλά μάταια. Τα μπακ της Σουηδίας ήταν κοντά στα στόπερ και συνέθεταν ένα αρραγές μέτωπο στα μετόπισθεν. Είναι ενδεικτικό ότι τα blocks ήταν 9-3 υπέρ των Σουηδών.
Στο φινάλε, μάλιστα, όταν ρίσκαρε περισσότερο η Ελβετία, οι Σουηδοί κέρδισαν και πέναλτι που αναιρέθηκε σωστά από το VAR. Ο ρέφερι Σκόμινα διαπίστωσε στα ριπλέι ότι η παράβαση του Λανγκ (αντίκρισε απευθείας κόκκινη για σπρώξιμο στον Ολσον) έγινε εκτός περιοχής. Οπως εκτός κατέληξαν και οι περισσότερες τελικές των Ελβετών, με αποτέλεσμα η Σουηδία να βιώνει (με πρωτάρηδες παίκτες σε Μουντιάλ) μέρες του 1994.