Το άγαλμα του Λούη Τίκα, του Ελληνα συνδικαλιστή που έγινε θρύλος για την εργατική τάξη των ΗΠΑ, κοσμεί εδώ και λίγες ημέρες την κεντρική πλατεία του Τρινιδάδ στο Κολοράντο. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα τιμώντας την μνήμη του Τίκα ο οποίος δολοφονήθηκε το 1914 κατά την διάρκεια της «Σφαγής του Λάντλοου» η οποία ακολούθησε την θρυλική απεργία των ανθρακωρύχων του Κολοράντο.

Ο Τίκας- ή Ηλίας Σπαντιδάκης- ηγήθηκε του αποφασιστικού αγώνα των ανθρακωρύχων που διήρκησε επτά μήνες παρότι πολεμήθηκε με τα όπλα από την Εθνοφρουρά και τελικά οδήγησε σε πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και καλύτερες αμοιβές. Είναι ο πρώτος Ελληνας μετανάστης που τιμάται με κάθε επισημότητα στις ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της πόλης, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Αντζελες, ο πρόεδρος της Ενωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής και ο απόγονος του Λούη Τίκα, Γιώργος Σταυρουλάκης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε, επίσης, συμπόσιο για τον αγώνα και το έργο του Τίκα, προβολή ντοκιμαντέρ για τους Ελληνες μετανάστες της Αμερικής και κατάθεση στεφάνων. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε τελετή για την ονομασία της λεωφόρου Τρινιδάδ- Λάντλοου σε λεωφόρο Λούη Τίκα ενώ συζητήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα του 1914.

Το άγαλμα του ανθρώπου που επηρέασε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας φιλοτεχνήθηκε με απόφαση του Ιδρύματος Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριντα και με την οικονομική υποστήριξη ομογενών.