Με την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» που επικαλέστηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας έπειτα από ταλαιπωρία και ελέγχους ενός χρόνου, εφάρμοσαν τελικά έναν νόμο ο οποίος αύξησε σε όλη τη χώρα τα μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, αντί να τα μειώσει!
Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών βέβαια έχουν αυξηθεί πανελλαδικά κατά 189, αλλά μαζί τους έχουν εκτοξευθεί αυτά που χρεώνουν δίδακτρα. Εως τον Δεκέμβριο του 2015 λειτουργούσαν συνολικά στη χώρα 735 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, 416 με δίδακτρα και 211 χωρίς δίδακτρα (με τα ΤΕΙ να χρεώνουν όλα δίδακτρα). Φέτος θα λειτουργήσουν 924 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, από τα οποία 665 θα χρεώνουν δίδακτρα και 259 θα προσφέρονται δωρεάν.
Επ’ αυτού, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χθες μόνο στην αύξηση κατά 20% των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων φέτος, αλλά δεν σχολίασε καθόλου την εκτίναξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, κατά 249 περισσότερα από πέρυσι σε όλη τη χώρα. «Το προηγούμενο διάστημα, σε ένα περιβάλλον ισχυρών δημοσιονομικών δεσμεύσεων και σκληρής επιτήρησης εν μέσω Μνημονίων, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να κάνει πράξη μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης της δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» δήλωσε σχετικά ο Κώστας Γαβρόγλου.
Κατά τα άλλα, και σχετικά με το νέο εξεταστικό σύστημα που είχε υποσχεθεί για μετά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι η πρότασή του θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του μήνα και σίγουρα πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Πάντως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για τους υποψηφίους του 2020, αυτούς δηλαδή που φοιτούσαν φέτος στην Α’ Λυκείου. Ο υπουργός Παιδείας απάντησε χθες σε σειρά ερωτήσεων για το αν θεωρεί πρόβλημα το να μην ξέρουν οι μαθητές που βρίσκονται σήμερα στην Α’ Λυκείου το εξεταστικό σύστημα με το οποίο θα εξεταστούν στο τέλος της βαθμίδας τους. Οπως δήλωσε, «πολλά δεν έχουν ξανασυμβεί και μέλος της παθογένειάς μας είναι ότι πολλά πράγματα έπρεπε να είχαν συμβεί. Εμείς λέμε σε όλα αυτά τα παιδιά ότι πρέπει να επικεντρωθεούν στο σχολείο».
Για το θέμα των μετεγγραφών μεταξύ τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο το υπάρχον σύστημα (με τη διάταξη που αφορά τα αδέλφια που μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη) και κάλεσε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να καταθέσουν προτάσεις επί του θέματος, ώστε να αλλάξει εκ νέου ο σχετικός νόμος.
Τέλος χθες ανακοινώθηκε ότι την άλλη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για τα θέματα της βίας στα ΑΕΙ.
Στο πλαίσιο των συνεργιών στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας που οδηγούν σε απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια, ανακοινώθηκε χθες και η συνεργασία Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η ένταξη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που εδρεύει στο Καρπενήσι με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Η έδρα του τμήματος θα παραμείνει στο Καρπενήσι. Μάλιστα, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος θα αξιολογηθεί και θα αναβαθμιστεί σε πενταετές ενιαίου και αδιάσπαστου κύκλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Intergrated Master) στην ειδικότητα του τμήματος. Το τμήμα θα ενταχθεί προς τα παρόν στη Σχολή Γεωργικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος του Ιδρύματος και θα δεχθεί εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Παράλληλα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα ενταχθεί και το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού.