Υπήρχε και άλλο πρόσωπο, εκτός από τον καθ’ ομολογία του δράστη στη σκηνή της δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, τον περασμένο Οκτώβριο στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών; Κι αν η εκδοχή αυτή έχει βάση, μπορούν οι Αρχές να φτάσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του αγνώστου προσώπου, που –τουλάχιστον –επί του παρόντος παραμένει στη σκιά της δίκης που ξεκίνησε χθες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας;
Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι τακτικοί δικαστές και οι ένορκοι, που αποτελούν τη σύνθεση του δικαστηρίου, στην προσπάθειά τους να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Αυτό είναι εξάλλου και το μοναδικό αίτημα των μελών της οικογένειας του θύματος, που ξέσπασαν την οργή τους εναντίον 58χρονου κατηγορουμένου Μανόλη Σοροπίδη.
Από την πρώτη μέρα της αποδεικτικής διαδικασίας, που διεξήχθη σε κλίμα έντασης, ανέκυψαν ερωτήματα για το εάν υπήρχε εκτός από τον κατηγορούμενο και τρίτο πρόσωπο την ώρα του εγκλήματος. Η πραγματογνώμονας της Αστυνομίας κατέθεσε ότι τα δείγματα βιολογικού υλικού στις χαρτοπετσέτες που εντοπίστηκαν στον τόπο της δολοφονίας ανήκουν στον κατηγορούμενο. Ωστόσο τα υπόλοιπα μείγματα του υλικού ποσοτικά και ποιοτικά δεν θεωρούνται αξιοποιήσιμα, σύμφωνα με τη μάρτυρα.
Διαφορετική εκδοχή όμως δίνει ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε η οικογένεια της Δώρας Ζέμπερη, επισημαίνοντας ότι εκτός από το βιολογικό υλικό που ταυτοποιείται με τον κατηγορούμενο, από την ανάλυση των ευρημάτων στα νύχια και το μπουφάν προκύπτουν στοιχεία που δεν είναι συμβατά με αυτά του φερόμενου ως φυσικού αυτουργού της ανθρωποκτονίας.
Η διαπίστωση αυτή, που αποτελεί γκρίζα ζώνη στη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ήταν αναμενόμενο δεν πέρασε απαρατήρητη από την εισαγγελέα της έδρας Μίνα Σωτηροπούλου. Ολες οι πλευρές συμφώνησαν να κληθεί να καταθέσει ο τεχνικός σύμβουλος στο πλαίσιο της αναζήτησης της αλήθειας, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Ο ιατροδικαστής που εξετάστηκε αναφέρθηκε στη σφοδρότητα των χτυπημάτων που δέχτηκε το θύμα. «Είχε 14 χτυπήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες. Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος» είπε και σημείωσε ότι η «πολλαπλότητα των κακώσεων δείχνει μένος».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Δώρας Ζέμπερη στη ΔΟΥ Πειραιά κατέθεσε πως δεν του είχε μεταφέρει ανησυχία ή φόβο για κάποιες από τις δεκάδες υποθέσεις που είχε χειριστεί η κοπέλα.
Η αυλαία της διαδικασίας άνοιξε με ένταση, γεγονός που οδήγησε την πρόεδρο του δικαστηρίου στην απόφαση να διατάξει την απομάκρυνση των συγγενών της Δώρας, που δεν άντεξαν στη θέα του κατηγορουμένου. «Ηταν το στήριγμά μας. Μας καθοδηγούσε σε όλα… Ηταν φίλη, αδελφή, μάνα και πατέρας…» ανέφερε και κατεβαίνοντας από το βήμα του μάρτυρα ο αδελφός της επιχείρησε να πλησιάσει τον κατηγορούμενο ενώ την ίδια στιγμή και ο πατέρας της κοπέλας κινήθηκε εναντίον του 58χρονου.
Η μητέρα της 32χρονης καταθέτοντας στο δικαστήριο ζήτησε να βρεθεί η αλήθεια λέγοντας : «Αυτό το κάθαρμα θέλω να μου πει γιατί σήκωσε τα χέρια του στο παιδί μου που δεν είχε πειράξει ούτε μυρμήγκι… Θέλω να μάθω την αλήθεια, το παιδί μου δεν είχε εχθρούς. Δεν πιστεύω ότι σκότωσε το παιδί μου για ένα κινητό και πέντε ευρώ».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 Ιουλίου.