«Παγωμένα» θα παραμείνουν στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας τα δίδακτρα για τους φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, παρά τις διαδικασίες του Brexit. Οι Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της εξόδου από την ΕΕ τουλάχιστον για την «αγορά» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, έδωσαν «παράταση ζωής» στους φοιτητές που σπουδάζουν στα ανώτατα ιδρύματά της για δύο ακόμα χρόνια, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά.
Πάντως την περίοδο αυτή οι έλληνες φοιτητές θα πληρώνουν στα βρετανικά πανεπιστήμια όσο πληρώνουν και οι βρετανοί φοιτητές, όπως ίσχυε ως σήμερα. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με το ζήτημα της ελευθερίας εγκατάστασης στη χώρα όχι μόνο για τους έλληνες φοιτητές αλλά και για τους έλληνες καθηγητές, ερευνητές, όπως και για όλους τους φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές που προέρχονται από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Και αυτοί ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.
Πώς όμως θα μπορούσε η χώρα μας να επωφεληθεί από το Brexit στον κρίσιμο για την ανάπτυξη τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας; Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τις συνέπειες του Brexit για την ΕΕ και την Ελλάδα, «υπό προϋποθέσεις η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί ιδιαίτερα».
«Γνωρίζουμε ότι σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 11.000 έλληνες φοιτητές και ότι έχουμε έναν μεγάλο αριθμό ελλήνων μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, καθώς και πολλούς έλληνες καθηγητές και ερευνητές σε βρετανικά πανεπιστήμια» λέει ο Ναπολέων Μαραβέγιας. «Ενα μέρος από όλους αυτούς τους Ελληνες θα προτιμούσαν να αποφύγουν τις δυσκολίες που θα προκύψουν όχι μόνο με τα δίδακτρα, αλλά κυρίως στην ελεύθερη και απρόσκοπτη εγκατάστασή τους στη Βρετανία μετά το Brexit. Αν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας βελτιωθούν, όπως αναμένεται, τα επόμενα χρόνια και τα πανεπιστήμιά μας και τα ερευνητικά κέντρα ακολουθήσουν μια εξωστρεφή πορεία, ένα μέρος τουλάχιστον των ελλήνων μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών θα ήταν διατεθειμένοι να γυρίσουν στην Ελλάδα, ή και να μη φύγουν από τη χώρα μας» τονίζει.
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα «με ένα κατάλληλο πλέγμα κινήτρων θα μπορούσε να προσελκύσει και ξένους φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», ο Ναπολέων Μαραβέγιας απαντάει θετικά.
«Πολλοί φοιτητές αλλά και αρκετοί επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν τώρα στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να επιλέξουν την Ελλάδα. Οι ξένοι φοιτητές θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ελεύθερα στην Ελλάδα και να φοιτούν σε ελληνικά ΑΕΙ, εάν βεβαίως παρείχε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα. Οι ξένοι επιστήμονες θα μπορούσαν, εγκαθιστάμενοι στην Ελλάδα χωρίς δυσκολίες, να κινούνται διεθνώς με διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες».