Η εφίδρωση –ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες –είναι μια φυσιολογική κατάσταση που μας ταλαιπωρεί, λίγο έως πολύ, όλους μας. Ορισμένοι μάλιστα ιδρώνουν περισσότερο από άλλους, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η καθημερινότητά τους εξαιτίας ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα οι στάμπες στα ρούχα.
«Εάν η βαριά εφίδρωση δεν έχει υποκείμενη ιατρική αιτία, ονομάζεται πρωτογενής υπερίδρωση. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται όταν τα νεύρα που ευθύνονται για την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων “εργάζονται” υπερβολικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε περισσότερη εφίδρωση ακόμα και όταν αυτή δεν δικαιολογείται. Η πρωτοπαθής υπερίδρωση μπορεί να είναι τουλάχιστον εν μέρει κληρονομική» σημειώνουν οι επιστήμονες της Mayo Clinic.
Σύμφωνα δε με την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού ή 367 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ταλαιπωρούνται από αυτή την κατάσταση. «Και παρόλο που η παθολογική αυτή αντίδραση μπορεί να διαταράξει όλες τις πλευρές της ζωής του πάσχοντος», όπως παραδέχονται οι ειδικοί της Εταιρείας, τα καλά νέα είναι ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπισή της που εφαρμόζονται αναλόγως του περιστατικού».
Και μπορεί αρκετοί να πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι ο νούμερο 1 παράγοντας για την υπερβολική εφίδρωση, η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία όμως σημειώνει ότι ακόμα και εκείνοι που έχουν φυσιολογικό βάρος σώματος μπορεί να χύνουν περισσότερο ιδρώτα από τον μέσο όρο, καθώς η υπεριδρωσία δεν κάνει διακρίσεις. Συνεπώς και ανεξαρτήτως βάρους, «οι πάσχοντες από αυτήν ιδρώνουν τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο από το φυσιολογικό είτε επειδή ο οργανισμός τους έχει εγγενώς αυτή την τάση (πρωτογενής υπεριδρωσία) είτε εξαιτίας υποκείμενων προβλημάτων, όπως η λήψη διαφόρων φαρμάκων και ορισμένα προβλήματα υγείας (από τον αλκοολισμό και τον διαβήτη έως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) που προκαλούν τη λεγόμενη δευτεροπαθή υπεριδρωσία».
Ειδικότερα, η δευτερογενής εφίδρωση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά ασθενειών. Ετσι, η υπογλυκαιμία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, η ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς), ο πυρετός, οι διαταραχές άγχους, το έμφραγμα, ο υπερθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση είναι ιατρικές καταστάσεις στις οποίες είναι πιθανόν να κρύβεται η αιτία του υπερβολικού ιδρώτα.
Υπό τα δεδομένα αυτά οι επιστήμονες συνιστούν να κλείσει κανείς ραντεβού με τον γιατρό του εάν διαπιστώσει ότι η εφίδρωση τον ταλαιπωρεί περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, όταν ο ιδρώτας που παράγει «δυσκολεύει» την καθημερινότητά του αλλά και στην περίπτωση έντονης νυχτερινής εφίδρωσης, άνευ λόγου.
Επιπλέον, υπάρχουν κάποια σημάδια «ύποπτα» για σοβαρές καταστάσεις που συνοδεύονται από ιδρώτα. Στην περίπτωση αυτή, η άμεση ιατρική βοήθεια, χωρίς καθυστέρηση, είναι απαραίτητη. Ετσι όταν εκτός από εφίδρωση κάποιος νιώθει ρίγη, αδυναμία και ζαλάδα, πόνο στο στήθος και τάση για εμετό, πρέπει να καλέσει άμεσα το «166», υπογραμμίζουν οι γιατροί της Mayo Clinic.
Αντιμετώπιση. Η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές και καταρρίπτει μύθους σχετικά με την εφίδρωση.
n Η άσχημη μυρωδιά δεν προκαλείται από τον ιδρώτα, αλλά σε συνδυασμό με τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα. Το καθημερινό μπάνιο, η χρήση αποσμητικών και η αφαίρεση των τριχών μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της.
n Τα αντιιδρωτικά προϊόντα δεν προκαλούν καρκίνο, ούτε νόσο Αλτσχάιμερ όπως πιστεύουν πολλοί. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί σε γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδώσει αναφέρουν ότι με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να συσχετιστούν τα νοσήματα αυτά με τα αντιιδρωτικά προϊόντα.
n Τα αντιιδρωτικά προϊόντα δεν είναι μόνο για τις μασχάλες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε όποιο σημείο του σώματος ιδρώνει πολύ –από την παλάμη και τα πέλματα έως το πρόσωπο και το στήθος.
n Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιεί κανείς μετά το νυχτερινό μπάνιο.
n Το ταλκ δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του ιδρώτα.