Θέατρο του παραλόγου θυμίζει η κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό και τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες μόνο στο θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο μπορεί κανείς να τα συναντήσει. Και αυτό διότι υπάρχει αδυναμία να μάθει τελικά κανείς την αλήθεια για οτιδήποτε. Φεύγει ή μένει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση; Ρίχνει ή όχι την κυβέρνηση και πότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ; Ο ίδιος έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 8.30 το πρωί και ουσιαστικά μίλησε για κυβέρνηση υπό προθεσμία ή κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα (11-12 Ιουλίου), οπότε και θα προσκληθεί επίσημα η ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

«Δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, εκτός αν ψηφιστεί η συμφωνία με 180 βουλευτές» φάνηκε να διαμηνύει στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας. Στη σκηνοθετημένη κατά πολλούς συνέντευξή του ξεκαθάρισε μάλιστα πως για να κυρωθεί η συμφωνία στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν είτε εκλογές είτε δημοψήφισμα, σημειώνοντας επιπροσθέτως πως θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, μόλις έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Αλλαξε ρότα. Με τη συμπλήρωση μόλις δώδεκα ωρών, ο ίδιος πολιτικός κινήθηκε σε άλλη ρότα, λέγοντας (Ant1) ότι το τέλος του βίου της παρούσας κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιπλέον, δικαιολογήθηκε ότι μέχρι να έρθει επί της ουσίας η συμφωνία στην ελληνική Βουλή θα περάσουν περίπου δύο χρόνια. Με αυτό ακύρωσε επί της ουσίας τα όσα είπε το πρωί και εξουδετέρωσε –για να δικαιολογήσει και την παρουσία του στο ΝΑΤΟ –τη βόμβα που ο ίδιος έριξε με το τρίπτυχο «εκλογή ή δημοψήφισμα ή 180», καθώς χρησιμοποίησε το εάν και το εφόσον έλθει η συμφωνία στη Βουλή και τόνισε: «Στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα».

Η στάση Καμμένου, που καταγγέλθηκε και από την αντιπολίτευση ως «φαρσοκωμωδία», πυροδότησε έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης για τα «παιχνίδια» των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η ένταση, μάλιστα, καταγράφηκε ακόμη και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοοσκοβισί, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αυστηρές συστάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δικές του δημόσιες τοποθετήσεις. Στη ΝΔ δεν έχουν αμφιβολία ότι ο Καμμένος προσπαθεί να βάλει φρένο στις μαζικές αποχωρήσεις από το κόμμα του, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης. «Είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» τονίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την αναφορά Καμμένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, ενώ θυμίζουν ότι πρόσφατα καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Υπό πολιτική πίεση. Η κυβέρνηση υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τον Καμμένο, μόνο αρνητικά λειτουργεί στην παρούσα φάση, καθώς επί της ουσίας νομιμοποιεί και την επιθετική στρατηγική της αντιπολίτευσης. Παράλληλα η συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από την κυβέρνηση που εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά στον Βορρά, ενώ κρίσιμο τεστ είναι και η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για την τετραμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς υπάρχει και ο φόβος επεισοδίων από «μακεδονομάχους».

Θέλουν να απαλλαγούν. Την ίδια στιγμή, στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά στελέχη συζητούν ως ενδεδειγμένο το σενάριο της απαλλαγής από τους ΑΝΕΛ μετά το τέλος του μνημονιακού κύκλου και της συγκρότησης μιας άλλης κυβέρνησης πριν από τη ΔΕΘ με βάση νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Παρά την ατμόσφαιρα πολιτικού θρίλερ που είχε διαμορφωθεί για τη συνέντευξη Τύπου του Καμμένου, δεν υπήρχε περίπτωση χθες να σημάνει το τέλος του πολιτικού γάμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν και αρχικά ο Πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως ενοχλημένος, το βράδυ της Δευτέρας Τσίπρας και Καμμένος συναντήθηκαν και συζήτησαν για τα επόμενα βήματά τους ως κυβερνητικοί εταίροι.

ΔΙΠΛΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΚΟΤΖΙΑ. Αυτό που ξάφνιασε όμως το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η νέα κόντρα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Καμμένο και πλέον, αν και σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω καιρού, καταγράφεται χαμηλό βαρομετρικό στον άξονα ΥΠΕΞ και «Πενταγώνου». Και αυτό διότι ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν χρειάζονται 180, αν και από το πρωθυπουργικό επιτελείο άνοιξαν αυτό το παράθυρο, αδειάζοντας και τον Καμμένο και το Μαξίμου.

«Οταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας» ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως επιθυμία της είναινα έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Αντίθετα, ο Κοτζιάς σημείωσε (Στο Κόκκινο) ότι «η συμφωνία είναι πολύ καλή και δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μελλοντικά αυτή «θα υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».