«Το κράτος είμαι εγώ»: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί πλέον να το λέει και επισήμως. Δεν έχει βέβαια ακόμα ορκιστεί εκ νέου πρόεδρος της Τουρκίας για μια νέα πενταετή θητεία: η τελετή της ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, πριν από μια άλλη τελετή, ακόμα πιο πανηγυρική, στο προεδρικό του μέγαρο στην Αγκυρα. Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε ωστόσο χθες στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επιβεβαιώνει τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του τούρκου προέδρου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το διάταγμα, το οποίο τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 –λίγο μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Ατατούρκ –έως και το 2017, αλλάζει όλες τις αναφορές στον «πρωθυπουργό» και στο «υπουργικό συμβούλιο», αντικαθιστώντας τες με αναφορές στον «πρόεδρο» και το «προεδρικό γραφείο».
Αλλωστε, με βάση τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε, οριακά, από τους τούρκους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται: το πολίτευμα της χώρας μετατρέπεται επισήμως απόπροεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατίασεπροεδρική δημοκρατία.Αν και για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλοί προτιμούν τον όρο «δημοκρατορία». Ο πρόεδρος επιλέγει το δικό του υπουργικό συμβούλιο και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του, στελεχώνει και ρυθμίζει το έργο των υπουργείων, απομακρύνει κατά βούληση δημόσιους λειτουργούς –όλα αυτά, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, με βάση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η τουρκική κυβέρνηση ήδη εξέδιδε διατάγματα παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο. Αλλά ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να άρει μετεκλογικά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης: δεν το χρειάζεται πια, και οι τρεις, ή μάλλον και οι τέσσερις, μορφές της εξουσίας βρίσκονται στα χέρια του.
Η Ανώτατη εφορευτικη Επιτροπή της Τουρκίας δημοσιοποίησε χθες τα επίσημα αποτελέσματα των πρόωρων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου: ο Ερντογάν εξασφάλισε στις προεδρικές εκλογές το 52,59% των ψήφων, έναντι 30,64% υπέρ του υποψηφίου της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ και 8,4% του (φυλακισμένου) υποψηφίου του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, το κυβερνών AKP εξασφάλισε 295 έδρες σε σύνολο 600 της τουρκικής Βουλής, ενώ ο σύμμαχός του, το εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί, 49 έδρες. Το νέο Κοινοβούλιο αναμένεται να συγκληθεί το Σάββατο, ενώ ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί την Τρίτη, μετά την ορκωμοσία του, στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και κατόπιν στο Αζερμπαϊτζάν, πριν βρεθεί στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Επίμονες φήμες τον θέλουν να συμπεριλαμβάνει στο νέο του υπουργικό συμβούλιο και στελέχη του MHP, προκειμένου να το ανταμείψει για την κοινοβουλευτική του στήριξη. Οσο για την αντιπολίτευση, τα δύο μικρότερα κόμματα της Λαϊκής Συμμαχίας, που είχαν συνάψει προεκλογικά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Καλό Κόμμα και το Κόμμα της Ευτυχίας, δήλωσαν χθες πως «δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αυτή την εκλογική συνεργασία και συμμαχία».