Η διαχείριση των πληθυσμού των « χρυσών τσακαλιών» που βρίσκονται εντός του χώρου του αεροδρομίου της Σάμου « Αρίσταρχος ο Σάμιος» είναι ο στόχος του προγράμματος που υλοποιούν το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» και η Fraport Greece.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί τόσο στην διασφάλιση των πτήσεων και των επιβατών, όσο και στην προστασία αυτών των θηλαστικών. Κι αυτό διότι το αεροδρόμιο της Σάμου, έχει κατασκευαστεί μέσα σε υδροβιότοπο, που αποτελεί έναν από τους φυσικούς βιότοπους του « χρυσού τσακαλιού».
Έτσι, όπως έγινε γνωστό, προκειμένου να μην συμβεί κάποιο ατύχημα στην περίπτωση που ένα τσακάλι εισέλθει στους διαδρόμους και σκοτωθεί από τις ρόδες αεροσκάφους, η Fraport Greece «έχει επικεντρωθεί στην άμεση απομάκρυνση του « χρυσού τσακαλιού» από το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αειφόρου διαχείρισης».
Για τη συλλογή των δεδομένων και την παρακολούθηση του πληθυσμού χρησιμοποιούνται υπέρυθρες κάμερες νέας γενιάς με ανιχνευτή κίνησης για νυχτερινές καταγραφές, συστήματα παθητικής καταγραφής ήχων επικοινωνίας κ.α.
Παράλληλα, σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται η μέθοδος της σταδιακής απομάκρυνσης των τσακαλιών από το χώρο του αεροδρομίου προς τον παρακείμενο υδροβιότοπο, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος όπου διαβιούν.
Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, τον περασμένο Μάρτιο, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ήπιας απομάκρυνσης των τσακαλιών προς το γειτονικό υδροβιότοπο και εκτός του περιφραγμένου χώρου του αεροδρομίου, πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου του τσακαλιού. Στην επιχείρηση συμμετείχε 80μελής ομάδα από ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» και το προσωπικό του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «το χρυσό τσακάλι» της Σάμου, αποτελεί έναν ιδιαίτερο πληθυσμό του είδους, γενετικά μοναδικό σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς χρυσών τσακαλιών στα Βαλκάνια
Επίσης αποτελεί εξαίρεση μεγάλου θηλαστικού καθώς ζει στα όρια των οικισμών, χωρίς να γίνεται αντιληπτό (πέραν από τους ήχους που παράγει), αλλά και χωρίς να προκαλεί ζημιές στον άνθρωπο, ή στα οικόσιτα και τα σταβλισμένα παραγωγικά ζώα.
Το «χρυσό τσακάλι» είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα βρίσκεται κρυμμένο σε λαγούμια ή φωλιές που βρίσκονται είτε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ή μέσα σε μικρές υπόγειες στοές.
Παράλληλα τα «χρυσά τσακάλια» συμβάλλουν στον περιορισμό της ανάπτυξης των πληθυσμών των τρωκτικών, συμβάλλοντας έτσι τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις φυσικές διαδικασίες αναδάσωσης.
Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο « Αρχιπέλαγος» και τη « Fraport Greece» το εγχείρημα της σταδιακής και ήπιας απομάκρυνσης του πληθυσμού του «χρυσού τσακαλιού» από το Αεροδρόμιο της Σάμου, είναι το πρώτο αντίστοιχο παγκοσμίως και στοχεύει να αποτελέσει ένα διεθνές θετικό πρότυπο διαχείρισης μεγάλων θηλαστικών εντός αεροδρομίων, εξισορροπώντας την ανάγκη για ασφάλεια των πτήσεων, με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος.