Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δικαιολογίες για να αποφύγουν τη γυμναστική. Ωστόσο, όσο κι αν τρέχουν μακριά από αυτή, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που αρπάζουν κάθε ευκαιρία για να ασκηθούν. Ακόμη και στις διακοπές τους εκμεταλλεύονται το πανέμορφο καλοκαιρινό τοπίο και ξεκινούν το τρέξιμο στην άμμο.
Οσο εξαντλητικό κι αν φαίνεται, δεν παύει να είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που ανεβάζει το βαθμό της δυσκολίας για τους τολμηρούς, αλλά και όσους θέλουν να του δώσουν μια ευκαιρία και να το δοκιμάσουν.
Πριν ξεκινήσεις το τρέξιμο στην παραλία υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να ξεκλειδώσεις προσεκτικά.
Αρχικά πριν από κάθε είδος άσκησης δεν πρέπει να ξεχνάς τις διατάσεις. Τέντωσε καλά τους μύες του σώματος σου δίνοντας έμφαση στην περιοχή των ποδιών. Το τρέξιμο στην άμμο της παραλίας θα σε δυσκολέψει περισσότερο λόγω της αντίστασης, οπότε φρόντισε να προετοιμάσεις σωστά τα πόδια σου.
Δε χρειάζεται να ακολουθήσεις τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση που τρέχεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου ή όταν κάνεις τζόκινγκ στο δρόμο και το πάρκο της γειτονιάς. Χαμήλωσε το ρυθμό σου για να μην καταπονήσεις παραπάνω απ’ όσο πρέπει τους αστραγάλους και τα πόδια σου, προκαλώντας μικροτραυματισμούς.
Εστίασε στο χρόνο που θα τρέξεις και όχι στην απόσταση ή τα χιλιόμετρα. Χρονομέτρησε τη διάρκεια της προπόνησης σου, προκειμένου να μην εξαντληθείς. Όπως είπαμε η αντίσταση της άμμου δυσκολεύει το τρέξιμό σου, οπότε αν μετρήσεις τα χιλιόμετρα, το πιο πιθανό είναι να κουραστείς σε βαθμό που να μην καταφέρεις να εκπληρώσεις το στόχο σου και να απογοητευτείς.
Εμπλούτισε την προπόνηση σου, αξιοποιώντας τα διαφορετικά σημεία της άμμου. Αλλού η άμμος είναι πιο μαλακή, αλλού πιο σκληρή με μικρούς λόφους και αλλού πιο επίπεδη. Η εναλλαγή στις επιφάνειες της άμμου θα βοηθήσει να αυξομειώσεις τη δυσκολία του τρεξίματός σου, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα.
Καλύτερα να ξεκινήσεις την προπόνηση στην άμμο, φορώντας τα παπούτσια σου. Μπορεί το να τρέχεις ξυπόλητος στην ακροθαλασσιά να έχει καλύτερη αίσθηση, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό το πάτημα του πέλματός σου. Επειδή η επιφάνεια που θα τρέξεις μπορεί να είναι λίγο κατηφορική για το ένα πόδι και για το άλλο ανηφορική, φρόντισε να τρέξεις για δέκα λεπτά από τη μια πλευρά και άλλα δέκα από την άλλη. Ετσι δε θα επιβαρυνθούν άνισα τα πόδια σου.
Είτε είσαι λάτρης της γυμναστικής, είτε όχι, το τρέξιμο στην άμμο θα σου ανεβάσει τη διάθεση και θα βελτιώσει τη ψυχολογία σου, ενώ το παραθαλάσσιο τοπίο σίγουρα θα σε ενθουσιάσει.
Μια νέα καλοκαιρινή συνήθεια γεννιέται, αρκεί μια δοκιμή για να σε πείσει.