Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: «Από τη σταγόνα που πέφτει τρυπιέται και ο βράχος». Ο βράχος είσαι εσύ, η σταγόνα οι μικρές αλλά συχνές ενοχλήσεις σε κάποιο σημείο του σώματός σου.
Πόσοι από μας δεν έχουμε μια σταθερή ενόχληση στο σώμα μας; Εχει φτάσει πια στο σημείο να είναι η μόνιμη παρέα στο τρέξιμο. Μπορεί να είναι μια ενόχληση στο πέλμα, στον τετρακέφαλο, στους γλουτούς, στο γόνατο. Οπουδήποτε αλλά πάντα σταθερή σε σημείο και εμφάνιση. Αλλες φορές πιο έντονη και άλλες πιο ήπια. Αλλά είναι εκεί και σου θυμίζει πως δεν είσαι άτρωτος. Τι πρέπει να κάνεις;
Ξεκίνα από τα απλά. Για λίγες μέρες ξεκουράσου από τις προπονήσεις αλλά και στην καθημερινότητά σου.
Βάλε πάγο στο σημείο που σ’ ενοχλεί αρκετές φορές την ημέρα. Οταν αρχίσεις και πάλι το τρέξιμο, ξεκίνα με λίγα χιλιόμετρα και χωρίς γρήγορες προπονήσεις. Αν η «συντροφιά» σου είναι ακόμη εκεί, σταμάτα πάλι. Τσέκαρε αν φοράς τα σωστά παπούτσια, δες μήπως πλέον είναι παλιά ή ακατάλληλα και βγες στην αγορά για ψώνια.
Εστω ότι πας για τρέξιμο και η ενόχληση είναι ακόμη εκεί. ΟΚ, άλλαξε μέρος όπου τρέχεις. Σταμάτα για λίγο καιρό το τρέξιμο σε άσφαλτο ή μονοπάτια και γύρνα στο γηπεδάκι με το γκαζόν. Τίποτα και πάλι; Καταλαβαίνεις λοιπόν πως καθυστερείς το πιο σημαντικό ραντεβού σου. Αυτό με τον ορθοπεδικό. Πήγαινε λοιπόν και πες ακριβώς πού, πώς και πότε εμφανίζεται αυτή η παλιοενόχληση. Αυτός ξέρει αλλά και οι ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις θα σας δώσουν το πρώτο κομμάτι της λύσης του προβλήματός σου. Γιατί το δεύτερο είναι η θεραπεία. Θεραπεία με αντιφλεγμονώδη και με φυσικοθεραπεία ή με ένα από τα δύο. Η αντιφλεγμονώδης θεραπεία και η ενδυνάμωση του σημείου που πάσχει είναι η λύση του προβλήματος. Λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν όπως πρώτα.
Σκοπός όλων είναι να ξανατρέξεις χωρίς ενόχληση, γιατί αν συνεχίσει να υπάρχει, η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη και κάποια μέρα θα υπάρχει μόνο αυτή χωρίς να μπορείς να τρέξεις… Θα έχει «τρυπήσει τον βράχο».
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος