Η ιστορία είναι εξόχως διδακτική. Και αποδεικνύει ξανά ότι κάτι κάνουμε λάθος εδώ στην Ελλάδα. Είτε δεν εξαντλούμε όλα τα περιθώρια περιμένοντας κάποιον ποδοσφαιριστή, είτε μας λείπει η ικανότητα να τον εξελίξουμε, να τον βελτιώσουμε και τελικά να αποκομίσουμε οφέλη από τον ίδιο.
Το βλέπουμε τώρα με τον θηριώδη γκολκίπερ της Εθνικής Σουηδίας, τον Ρόμπιν Ολσεν. Σχεδόν δίμετρο είναι το παλικάρι που έφτασε στα μέρη μας το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Επαιξε ελάχιστα (11) παιχνίδια, έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα και σύντομα αποτέλεσε παρελθόν για την Τούμπα. Ναι, έφυγε με τη στάμπα του αποτυχημένου και φυσικά δεν άντεξε την γκρίνια και τα απαξιωτικά σχόλια των οπαδών. Τον έβγαλαν άχρηστο προτού καν τον δουν. Ο Ολσεν δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στον Βορρά, εντάχθηκε στην Κοπεγχάγη, έκανε καλούς αγώνες και έφτιαξε ξανά το όνομά του. Η δε κλήση του στην Εθνική Σουηδίας σε συνδυασμό με την άκρως θετική παρουσία του σε τούτο το Παγκόσμιο Κύπελλο, έκανε κοτζάμ Μπαρτσελόνα να εξετάζει τον «άσο» ως υποψήφιο να ενταχθεί στο ρόστερ της. Αλήθεια ή ψέματα, φήμες ή πραγματικότητα, παιχνίδια των ατζέντηδων ή ρίξιμο διχτυών, το βέβαιο είναι πως ο Ολσεν βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν με εντυπωσιακό τρόπο. Τότε, πώς δεν έπιασε στον ΠΑΟΚ; Ιδού ένα ερώτημα, όχι υπαρξιακό, σίγουρα όμως επίκαιρο και υπαρκτό. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια. Οταν ήρθε ο Ολσεν προ τριετίας στη Θεσσαλονίκη, το θέμα ήταν περισσότερο προσαρμογής. Και στην πόλη ή την ομάδα, τις συνήθειες και τα σχετικά, αλλά κυρίως στα αγωνιστικά. Ο γκολκίπερ έχει την εξής ιδιαιτερότητα: δεν μπορεί να ενταχθεί άμεσα σε ένα προπονητικό πρόγραμμα και να συνεχίσει από κει που σταμάτησε.
Τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αλλιώς γυμναζόταν με τον προπονητή τερματοφυλάκων στην πατρίδα του, σε άλλες ασκήσεις έδινε έμφαση, αλλιώς πήγε να προπονηθεί στον ΠΑΟΚ. Χρειάζεται επικοινωνία όλων των πλευρών ώστε να δουν τι ακριβώς έχει ανάγκη ένας τερματοφύλακας. Οσοι δεν το κάνουν, βρίσκουν μπροστά τους αργά ή γρήγορα το πρόβλημα. Μόνο απλό δεν είναι κι ας φαίνεται τέτοιο. Μέχρι να βρει ρυθμό ο Ολσεν, μέχρι να βρει τα πατήματά του και κυρίως να δέσει με τον νέο γυμναστή, το πουλάκι είχε πετάξει. Κάπως έτσι γράφεται η Ιστορία. Γιατί δεν αρκεί να φέρεις έναν καλό και αξιόλογο ποδοσφαιριστή. Πρέπει να γνωρίζεις και πώς θα πάρεις πράγματα από αυτόν!