Σε σίριαλ εξελίσσεται η κυβερνητική φαρσοκωμωδία που εξακολουθεί να εμφανίζει μια άκρως προβληματική εικόνα και για τη συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να διασώσει ό,τι μπορεί να διασώσει πολιτικά, καθώς οι ΑΝΕΛ καταρρέουν, μεγαλώνει το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και εάν συντηρούνται τα σενάρια περί προαναγγελθέντος βελούδινου διαζυγίου με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Σε μια χρονική στιγμή που η αντιπολίτευση εμμένει για προσυμφωνημένο παιχνίδι Τσίπρα – Καμμένου με βασική επιδίωξη να υπάρξει θολό τοπίο γύρω από τη συμφωνία, ώστε να κερδίσουν και οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αμυνας επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις. Με τη νέα εμφάνισή του έδωσε την ευκαιρία να συντηρηθεί η πολιτική παρωδία με φόντο το Σκοπιανό, επιδεινώνοντας και άλλο το ήδη αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. «Τα Σκόπια θα έχουν πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους που καταγράφονται στο σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε ο Καμμένος, βαφτίζοντας «σχέδιο» τη συμφωνία και λέγοντας άλλα από όσα εκπέμπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και δεν ήταν μόνο ο Καμμένος που αμφισβήτησε τον Τσίπρα, αλλά ακόμα και το στέλεχος των ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης είπε (Σκάι) το αμίμητο, ότι είναι ανίσχυρη η υπογραφή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ώσπου τουλάχιστον να κυρωθεί η συμφωνία.

Στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος ετοιμάζεται να παραστεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα λάβει πρόσκληση η ΠΓΔΜ, μιλάει για την αρχή της ομοφωνίας που ισχύει στη συμμαχία. «Εστω και ένα κράτος να διαφωνεί, δεν μπορεί καμία νέα χώρα να ενταχθεί» πρόσθεσε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει το αφήγημά του ότι υπάρχει μακρύς δρόμος, ενώ ταυτόχρονα είπε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ «δεν θα είναι στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου».

Η συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει έντονα θεατρικά στοιχεία, ακόμα και στο εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφιστεί η συμφωνία με 180 βουλευτές. Ο Κοτζιάς απέρριψε προχθές το σχετικό σενάριο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και χθες το κράτησε ανοιχτό, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «έκλεισε το μάτι» στον υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο.

Στον απόηχο της αναφοράς του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι σε περίπτωση που ο Καμμένος με τους βουλευτές του αποχωρήσουν «μπορούν να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε με έμφαση, δίνοντας το στίγμα του κεντρικού πυρήνα εξουσίας στο Μαξίμου, πως το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι ανάγκη για υπερψήφιση συμφωνίας με 180 βουλευτές υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς. «Αυτό δεν ισχύει» πρόσθεσε ο Τζανακόπουλος, αλλά άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία, καθώς ανέφερε ότι η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης, ώστε «όταν έρθει η ώρα να παρθούν οι σωστές αποφάσεις».