Νευρική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η απαίτηση του Πάνου Καμμένου να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών από 180 ψήφους στη Βουλή –και πριν καλά καλά διατυπωθεί έπεσε σε συμπληγάδες. Παρά τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκε την απαίτηση Καμμένου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (τη χαρακτήρισε πρόταση, αν και ο υπουργός Αμυνας την έθεσε ως προϋπόθεση) και το ανοιχτό παράθυρο που άφησε για έγκριση της συμφωνίας με πλειοψηφία δύο τρίτων, δύο στελέχη με ειδικό βάρος το ξέκοψαν άμεσα. Πρώτος «άστραψε και βρόντηξε» ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση Καμμένου και δεν άφησε περιθώριο να υπαναχωρήσει η Αθήνα από τη συμφωνία, σημειώνοντας (Ραδιόφωνο 24/7) ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από αυτό». Ειδικά δε για την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτικών ψήφων που ζήτησε ο κυβερνητικός εταίρος, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για 151 ψήφους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ εκτίμησε ότι η πλειοψηφία θα μπορούσε να διευρυνθεί αν τα άλλα κόμματα κινηθούν συναινετικά. «Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 151. Το ενδεχόμενο των 180 δεν προκύπτει. Εάν υποχωρήσουν οι ενστάσεις που υπάρχουν από άλλα κόμματα, τότε θα έχουμε αυξημένη πλειοψηφία» ανέφερε.
Ακόμη απέδωσε στον Καμμένο «εθνικολαϊκιστική ατζέντα» και σήμανε τον δικό του συναγερμό για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως είπε, οι ΑΝΕΛ «βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ, προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Πάνος Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα».Εκείνο όμως που αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συνιστά ποιοτική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο είναι η στάση κορυφαίων στελεχών ως προς τον κυβερνητικό εταίρο και οι αναφορές τους στο μέλλον της συνεργασίας.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Χωρίς περιστροφές ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ σημείωσε: «Εχουμε όμως όπλα στη φαρέτρα μας για να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Σημασία έχει να βγάλουμε τη χώρα από το Μνημόνιο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως η στήριξη της κυβέρνησης με ανοχή». Η αναφορά συνδέθηκε με άνοιγμα στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να αντιμετωπίσει Το Ποτάμι ως σύμμαχό του στη βάση συγκλίσεων σε ένα προγραμματικό πλαίσιο».
Η αντίδραση από την πλευρά της Σεβαστουπόλεως δεν ήταν θετική, αλλά δεν κρίνεται και αφοριστική: «Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για συνεργασία με Το Ποτάμι και θυμήθηκα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, Σεπτέμβριο του ’15, ότι “είναι τουλάχιστον πρόκληση να παριστάνει τον πολέμιο της διαπλοκής ο πρόεδρος του κόμματος που φτιάχτηκε κατ’ εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων”. Δεν ισχύει πλέον;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
Τη σκυτάλη από τον Σκουρλέτη πήρε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος επιχείρησε να «νουθετήσει» τον Καμμένο για το ζήτημα των 180 ψήφων. «Οχι βέβαια! Ο,τι λέει το Σύνταγμα» ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού όταν ρωτήθηκε (Θέμα FM) για τις απαιτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε δε ότι «τη θεσμική προϋπόθεση της πλειοψηφίας, αν θα είναι απλή, αν θα είναι ενισχυμένη ή όχι, αν θα είναι απόλυτη, αν θα είναι σχετική, την καθορίζει το Σύνταγμα. Δεν έχουμε εκχώρηση εθνικής ανεξαρτησίας για να θέλουμε 180 ψήφους».