Πόλεμο κηρύσσει η Βρετανία εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας «επενδύοντας» στην υγεία των επόμενων γενεών. Τα υπό διαβούλευση μέτρα προκαλούν αίσθηση δεδομένου ότι οι κυβερνητικές Αρχές, προσηλωμένες στον στόχο τους, δεν διστάζουν να ταράξουν τα νερά στη βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών, στα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια. Ετσι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση «ξηλώνει» τα ράφια με τις καραμέλες και τις σοκολάτες που βρίσκονται δίπλα στα ταμεία των σουπερμάρκετ ξεσηκώνοντας τα πιτσιρίκια για έξτρα ζάχαρη, βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους του τομέα εστίασης ώστε να συμπεριληφθούν στα μενού πλήρεις οδηγοί θερμίδων ανά πιάτο ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και τα ενεργειακά ποτά. Στόχος είναι σε 12 χρόνια το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας να έχει μειωθεί κατά 50%. Γι’ αυτό οι βρετανοί μαθητές θα μπουν σε αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής, τρέχοντας καθημερινά επί 15 λεπτά!
Προβληματισμός. Η σταθερά ανοδική πορεία του δείκτη της ζυγαριάς των Ελληνόπουλων προβληματίζει τους επιστήμονες στη χώρα μας, που επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις. «Το 30% των Ελληνόπουλων είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Στις χώρες του Νότου –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας –καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε σχέση με τη Βρετανία» διαπιστώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος.
Στο Παίδων Αγία Σοφία λειτούργησε το πρώτο ιστορικά Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας που πλέον εντάσσεται στο Μονάδα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής. Παράλληλα, εν λειτουργία βρίσκεται η Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. Εκεί η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται ολιστικά, συμβουλεύοντας και παράλληλα εμψυχώνοντας τα παιδιά. «Εχουμε διαπιστώσει ότι όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, αυξάνονται και τα ψυχολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η παρέμβαση να ξεκινήσει νωρίς, ενώ κρίσιμη είναι και η στάση της οικογένειας. Οταν οι συνθήκες ευνοούν την προσπάθεια του παιδιού, τότε το ποσοστό επιτυχίας είναι 35%, καθώς το ζητούμενο είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει ο Γεώργιος Χρούσος. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων διαγράφουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μέλλον. Εως το 2025 υπολογίζεται ότι 480.000 παιδιά θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι μεγαλώνουμε μία γενιά χρονίως πασχόντων.
Η παχυσαρκία είναι χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων. «Το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το λιπώδες ήπαρ και τα αναπνευστικά προβλήματα είναι οι κυριότερες επιπτώσεις» προειδοποιεί η Παναγιώτα Περβανίδου, επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα καλά νέα είναι ότι –έστω και με αργούς ρυθμούς –κάτι αλλάζει και στη χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε μία γενικότερη, συντονισμένη κίνηση της ΕΕ να βάλει τρικλοποδιά στην υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών.
Απόδειξη; Η πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών ότι «αναλαμβάνει εθελοντική δέσμευση για μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά» έως το 2020. Με την απόφαση αυτή η ελληνική βιομηχανία αναψυκτικών ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την παιδική παχυσαρκία» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του υπουργείου Υγείας Μαρία Γιαννακούλια.
«Η ενίσχυση του θηλασμού, η ισορροπημένη διατροφή στο σχολικό περιβάλλον, η εύκολη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές, ο περιορισμός της διαφήμισης που στοχεύει στα παιδιά, η ενημέρωση των οικογενειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι τα “κεφάλαια” του πλάνου δράσης» συμπληρώνει.
Τα κυλικεία. Στο πλαίσιο αυτό, «έπειτα από τις παρεμβάσεις στα σχολικά κυλικεία, τροποποιήθηκε και το ΦΕΚ που αφορά το διαιτολόγιο των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στη μείωση της ζάχαρης» προσθέτει η Μαρία Γιαννακούλια. Αντίστοιχα, στα τέλη Ιουλίου ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος εξέδωσε εγκύκλιο για την εφαρμογή Σχεδίου Δράσης για την Ανασύνθεση των Προϊόντων Τροφίμων. Το ελληνικό πρόγραμμα, που ξεκινά υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή 2015 – 2020, στοχεύει στη μείωση του αλατιού, των βιομηχανικά παραγόμενων trans και πρόσθετων σακχάρων.