Μετά την επιστολή που έφεραν στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ», με την οποία η Αγκυρα συνδέει για πρώτη φορά επισήμως τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει να προκαλεί, αλλά συντηρεί σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των εκζητούμενων Τούρκων. Χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ακόμη ένα κρεσέντο προκλητικής συμπεριφοράς επανέλαβε τη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η ελληνική πλευρά είχε υποσχεθεί την έκδοση των Τούρκων στη Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως αρχικά η Ελλάδα προσπάθησε πολύ να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους Οκτώ) στην Τουρκία, αλλά ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δύση. Και συμπλήρωσε ότι ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά η διαδικασία σταμάτησε εξαιτίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου βάζει στο κάδρο και τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά υποστηρίζοντας ότι και αυτός είχε δώσει την ίδια υπόσχεση στην Τουρκία. «Και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς ήθελαν να μας τους δώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έστρεψε τα πυρά του και προς την ελληνική Δικαιοσύνη, σχολιάζοντας: «Βλέπουμε τώρα από τη δικαστική απόφαση ότι πρώτα τους απελευθέρωσαν και μετά πήραν άσυλο. Οι δικαστές δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις. Βλέπουμε τις αποφάσεις των ελλήνων δικαστών για τους πραξικοπηματίες».
Η πρόκληση. Την ίδια ώρα πάντως, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση η επιστολή – πρόκληση της Τουρκίας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι την οποία αποκάλυψαν χθες τα «ΝΕΑ». Σε αυτήν, η Αγκυρα ζητούσε από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους με αντάλλαγμα τη… διαβεβαίωση πως οι δύο Ελληνες θα έχουν μία δίκαιη δίκη.
Κατηγορούσε μάλιστα την ΕΕ πως αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τις υποθέσεις, ενώ στοχοποιούσε και την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή επειδή προσφάτως είχε παρέμβει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα την απελευθέρωση των Ελλήνων.
Θέμα στο ΝΑΤΟ. Πηγές από την ΕΕ τόνιζαν με αφορμή την επιστολή πως «η Τουρκία αντί να κάνει κινήσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και την Ελλάδα, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση». Η προκλητική και αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας πάντως είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά και στο τετ-α-τετ που αναμένεται να έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ, επιστολή στον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Πάολο Aλι προτίθεται να στείλει η Εύα Καϊλή (την οποία θα κοινοποιεί στον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πάολο Ταγιάνι και στον Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ) με την οποία θα ενημερώνει για την απαράδεκτη επιστολή του τούρκου αξιωματούχου. Μάλιστα σε αυτήν η ευρωβουλευτής θα ζητεί να μάθει αν όσα υποστηρίζει ο Τζονκάρ είναι επίσημη θέση της Τουρκίας ή προσωπική του άποψη. Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης της θρασύτατης επιστολής είναι πολύ πιθανόν να απαντήσει στον Τζονκάρ.