Η ατμόσφαιρα χθες στη Βουλή είχε άρωμα εκλογών, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, είτε θα είναι το φθινόπωρο του 2018, είτε τις αρχές του 2019, τον επόμενο Μάιο, είτε το τέλος της τετραετίας. Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και κυρίως η σφοδρή μετωπική πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την προεκλογική περίοδο: ακραία πόλωση, φανατισμός, οξείες προσωπικές βολές, σκανδαλολογία και κτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Κατά τη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου επτάμισι ώρες ήταν εμφανές ότι οι δύο βασικοί πολιτικοί μονομάχοι θα προχωρήσουν σε μια σύγκρουση για… δύο και για όλα με φόντο τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, για την οποία ελάχιστη συζήτηση έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Πρωθυπουργός, υπό την πίεση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες λόγω των αντιδράσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ιδιαίτερα προβληματική σχέση του με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, δέχθηκε τα σφοδρά πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης και επιχείρησε την αντεπίθεσή του με αναφορές και στα εσωτερικά της ΝΔ. Μέσα από το σκληρό μαστίγωμα, εξάλλου, έγινε εμφανές ότι θα πορευθεί προς τις κάλπες χωρίς στηρίγματα ή συμμαχίες.
Στη σκιά και των αρνητικών μετρήσεων για την κυβέρνηση (χθες ήρθαν οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB, που κατέγραψαν διευρυμένη πρωτιά της ΝΔ και διαφορά 9,8% από τον ΣΥΡΙΖΑ), τα όσα έγιναν στην αίθουσα της Βουλής, οι αντιδράσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, η στάση τους, η ρητορική τους, τα επιχειρήματά τους, ακόμα και οι ατάκες τους ήταν με προεκλογικό φόντο.
Το ίδιο εισέπραξαν και πάρα πολλοί βουλευτές, οι οποίοι στο εντευκτήριο και στο καφενείο της Βουλής, αλλά και στους διαδρόμους, συζητήσουν για το πώς διαμορφώνεται το προεκλογικό τοπίο και αρκετοί μετριοπαθείς και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για το τοξικό κλίμα που διαμορφώνεται, το οποίο αναμένεται να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου.
Εξάλλου, η χώρα από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία που τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο, εισέρχεται επί της ουσίας σε αμιγώς προεκλογική περίοδο με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις των κομμάτων και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Μια πρόγευση δόθηκε χθες στη Βουλή, και με την εκτός ορίων σύγκρουση Τσίπρα και Μητσοτάκη ουσιαστικά δόθηκε και η εκκίνηση του προεκλογικού αγώνα. Επίσης, ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η πόλωση θα είναι ακραία και το προεκλογικό περιβάλλον απόλυτα τοξικό στον δρόμο για τις εκλογές, τις οποίες για μια ακόμη φορά ζήτησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μετωπική από την αρχή. Η διάθεση των δύο για μετωπική σύγκρουση φάνηκε από τις πρωτολογίες και την αρχή έκανε με την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός, που έστρεψε ευθέως τα πυρά του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτόν θέλησε να αιφνιδιάσει, καθώς στις περισσότερες συζητήσεις τους στη Βουλή το τελευταίο διάστημα ο Τσίπρας επέλεγε να επιτεθεί ευθέως και προσωπικά στη δευτερολογία.
Ο Πρωθυπουργός είχε εξ αρχής στόχο την αποδόμηση του πολιτικού προφίλ του Μητσοτάκη. Γι’ αυτό τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ότι κάνει ό,τι μπορεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να «θολώσει» την «καθαρή» πορεία εξόδου της χώρας από τον μνημονιακό κλοιό. Μάλιστα τον αποκάλεσε «πολιτικό απατεώνα», ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ διέψευσε τον Πρωθυπουργό και τον χαρακτήρισε «άθλιο συκοφάντη» και «ντροπή της χώρας», ενώ χρησιμοποίησε πολλές φορές τον χαρακτηρισμό «ψεύτης».Η ένταση που κυριάρχησε στις ομιλίες τους, αλλά κυρίως οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, ακόμα και οι αναφορές στις συζύγους τους, έδωσαν το στίγμα της επόμενης περιόδου και προδιέγραψαν έναν αδυσώπητο πόλεμο που όμοιό του δεν θα έχει δει η πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια.
Διαφορετικοί κόσμοι. Παράλληλα, από τη συνεδρίαση αναδείχθηκαν και τα δύο διαφορετικά αφηγήματα για το τι πρεσβεύει ο Τσίπρας και τι ο Μητσοτάκης: δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες και αντιλήψεις σε σειρά κομβικών ζητημάτων. Επίσης, φάνηκε ότι η λασπομαχία και η σκανδαλολογία θα είναι κυρίαρχη από εδώ και πέρα με βάση και τα όσα ειπώθηκαν και για την υπόθεση Νovartis. Το ενδιαφέρον στοιχείο από τη χθεσινή μονομαχία είναι ότι στο αίτημα του Μητσοτάκη για άμεσες εκλογές, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να πει αυτή τη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους (σ.σ.: δηλαδή στο τέλος της τετραετίας), ενώ ο Καμμένος μίλησε για εξάμηνο που απομένει, προκαλώντας την έκπληξη πολλών και συζητήσεις για τα μελλούμενα.