Με 69 ψήφους υπέρ, μία αποχή και το εθνικιστικό VMRO εκτός αίθουσας, ο Ζόραν Ζάεφ είδε τη Βουλή της ΠΓΔΜ να υπερψηφίζει εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον, όλοι αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκέοργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρέπει να την επικυρώσει, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξήγγειλε (σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ) ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τις δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (23 ή 30), αλλά και την 7η Οκτωβρίου –σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση επί του θέματος θα λάβει χώρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε πως το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό, ενώ δεν απέκλεισε το ερώτημα να περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
100 ΗΜΕΡΕΣ. Το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει πως η πλευρά της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση έως το τέλος του 2018, με τον Ζάεφ να έχει θέσει στόχο τη 15η Ιανουαρίου –αφήνοντας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, διάστημα 100 ημερών μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εκτιμά ότι η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή την άνοιξη του επόμενου έτους. «Το erga omnes ήταν το πιο επώδυνο θέμα. Ραγίζει την καρδιά, τη δική μου και του λαού μου. Αλλά δίνει μεγάλη προοπτική στους πολίτες μας» ανέφερε σχετικά με το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου πως η ΠΓΔΜ δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις προς την Ελλάδα. «Πρέπει να ξέρει ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας» ανέφερε ερωτώμενος για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει στην Ελλάδα. Η συνέντευξη προβλήθηκε την ώρα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Σκοπιανό
«Μαύρη τρύπα»
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, βέβαια, δεν λένε να κοπάσουν. Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κιλκίς, το κλίμα που επικρατούσε ήταν έντονο, με τους παρευρισκομένους να αποδοκιμάζουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη. Τη «μαύρη τρύπα» που έχει ανοίξει για την κυβέρνηση με το Σκοπιανό, εξάλλου, επιβεβαιώνει ακόμη μία δημοσκόπηση, οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Σύμφωνα με τη νέα μέτρηση, 68,3% των πολιτών αντιμετωπίζουν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόλις 12% έχουν θετική γνώμη.