Πίσω στην Αθήνα από χθες το απόγευμα και κάπως έτσι ο πρώτος κύκλος προετοιμασίας έκλεισε. Ζέεφελντ; Του χρόνου πάλι για τον Ολυμπιακό. Τώρα μία εβδομάδα στον Ρέντη και αμέσως μετά Βέλγιο και Ολλανδία. Εκεί όπου τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του τούς περιμένει το πιο απαιτητικό κομμάτι του καλοκαιριού. Το διάστημα που θα μπουν οι «τακτικές» βάσεις στη νέα αγωνιστική μορφή της ομάδας.

Ερχονται έξι φιλικά παιχνίδια στις δύο χώρες, με τον συντελεστή δυσκολίας από ματς σε ματς να ανεβαίνει. Ερχονται αποφάσεις για αλλαγές στο ρόστερ (σε σχέση με εκείνους που δούλεψαν στην Αυστρία), έρχονται οι Ανσαριφάρντ και Χατζισαφί έπειτα από την άδεια του Μουντιάλ. Πιθανότατα έρχονται και ενισχύσεις από το μεταγραφικό μέτωπο, τώρα που η διεθνής αγορά άνοιξε έπειτα από τα… πολλά στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Για όλα μίλησε ο Πορτογάλος φεύγοντας από την Αυστρία. Και για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που έκανε το ντεμπούτο του την Τετάρτη στο ξεγυρισμένο 5-0 επί της Μποτοσάνι. Μίλησε όμως και για εκείνα που θέλουν να χαρακτηρίσουν τη δουλειά του στο μεγάλο λιμάνι. «Κρατάω τις νίκες στα δύο πρώτα φιλικά, όχι τα σκορ. Και τις κρατάω γιατί θέλουμε να έχουμε πάντα τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού στο παιχνίδι μας. Να ψάχνουμε τη νίκη σε κάθε ματς. Κρατάω επίσης τη δουλειά και την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι ποδοσφαιριστές μου. Δουλέψαμε όλοι μαζί σαν ομάδα και αυτό είναι που μετράει, πέρα από τα αποτελέσματα. Τα παιχνίδια αυτά είναι μέρος της δουλειάς μας. Αυτό που θέλω είναι σε κάθε ματς να βάζουμε στοιχεία που δουλεύουμε στις προπονήσεις. Αν βλέπω πως οι ιδέες μας βγαίνουν, θα είμαι ευχαριστημένος». Ιδέες όπως «θέλουμε την κατοχή της μπάλας. Θέλουμε να είμαστε έξυπνοι κόντρα σε αντιπάλους που κλείνονται. Συνολικά θέλουμε η ομάδα μας να πρεσάρει επιθετικά για να κερδίζει την μπάλα και να έχουμε εμείς τον έλεγχο του αγώνα».

Απαντήσεις προπονητή

Μέσα σε λίγα λόγια ο Πέδρο Μαρτίνς επί της ουσίας περιέγραψε το όραμά του για τον δικό του Ολυμπιακό. Είπαμε, όμως, ότι είχε απαντήσεις και σε όλα τα υπόλοιπα. Απαντήσεις προπονητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές του. Φάνηκε αυτό όταν ρωτήθηκε για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο –«οι προπονητές δεν μιλάμε ατομικά για τους ποδοσφαιριστές. Βλέπω έναν παίκτη που δουλεύει πολύ σκληρά για την ομάδα. Από εκεί και πέρα αν οι παίκτες δουλεύουν ομαδικά και μπορούν παράλληλα να προσθέσουν ατομικές προσπάθειες, ακόμα καλύτερα» -, αλλά και όταν η κουβέντα πήγε σε εκείνους που κάπου εδώ… θα κατέβουν από το τρένο του ρόστερ –«έπειτα από 20 μέρες δουλειάς, έχω πάρει κάποιες αποφάσεις, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα τις πω δημόσια. Θα τις γνωστοποιήσω στους παίκτες μου που δεν θα συνεχίσουν με την ομάδα. Θέλω να είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν. Απλά να ξέρετε πως από τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τον ίδιο αριθμό παικτών στο δεύτερο στάδιο προετοιμασίας». Ανάλογη απάντηση και για τα μεταγραφικά: «Είμαστε συνέχεια σε επικοινωνία με τη διοίκηση. Εννοείται ότι έχω δει την ομάδα και τις ελλείψεις που έχει και πιστεύω πως θα έρθουν άλλοι 3-4 ποδοσφαιριστές που θα δώσουν περισσότερη εμπειρία στο ρόστερ. Πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε τους παίκτες αυτούς». Διευθύνσεις και ονόματα ή έστω θέσεις; «Δεν μπορώ να πω. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ».

Τρία ονόματα

Κυρίως με βάση όσα γράφονται στο εξωτερικό, στο μεταγραφικό… ντόμινο για τους Ερυθρόλευκους συντηρούνται τα ονόματα του Ντανιέλ Ποντένσε (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), του Σανίν Πρσιτς (ελεύθερος αλλά και… πολιορκημένος από αρκετά κλαμπ) και του Γουίλιαν Αράο (Φλαμένγκο).