«Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και παγκόσμιας επιβίωσης γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί κεντρική προτεραιότητα στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή».
Αυτό τόνισε τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις και Προοπτικές».
Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.
«Κάθε πολιτική και οικονομική συζήτηση παγκοσμίως πρέπει να ξεκινάει από τους βασικούς πυλώνες που είναι η κλιματική αλλαγή, η Συμφωνία των Παρισίων και οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030″, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Και συμπλήρωσε: «Τα αποτελέσματα από τις παγκόσμιες διασκέψεις δεν είναι ενθαρρυντικά και εμείς οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός και περιβαλλοντικός τομέας που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών στη χώρα μας, στο τέλος του 2017, εντός των οποίων περιλαμβάνεται υποχρεωτικά για κάθε φορέα – πάροχο νερού η εκπόνηση σχεδίου ασφάλειας νερού που πρέπει όλες οι πόλεις, όλοι οι οικισμοί, όλες οι δομές να έχουν.
Όπως είπε, η πολιτεία πέρα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει να αντιμετωπίσει και τα σωρευμένα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις καθυστερήσεις και τις λανθασμένες επιλογές προηγούμενων ετών, σε περιοχές όπως η Μάνδρα Αττικής.
Δεν ευθύνεται μόνο η Κλιματική Αλλαγή
«Δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή για την επιθετικότητα των πλημμυρών, για τις εκτεταμένες ζημιές, για την έκταση των πλημμυρών ή για το ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα διάβρωσης σχεδόν σε όλες τις ακτές. Οι πολεοδομικές παραβάσεις, τα αυθαίρετα έργα, οι εντάξεις σε σχέδιο πόλης χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, τα λανθασμένα λιμενικά έργα και η καταπάτηση του αιγιαλού είναι προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στην κλιματική αλλαγή”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, σε επίπεδο Ευρώπης και Μεσογείου το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δύο νέες προτάσεις. Ειδικότερα: ένα νέο εργαλείο στο πλαίσιο του Life για το κλίμα, ώστε να υπάρχουν καινούργια δεδομένα για κλιματικές προβολές και για νέες πιλοτικές δράσεις, αλλά και την πολύ ισχυρή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και την από κοινού εγκατάσταση πλατφόρμας παρακολούθησης των δεδομένων της κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να αποτελέσει το πρόδρομο ενός Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό σε πρακτικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, ένα επίσης καινούργιο όργανο από όπου θα συντονιστεί όλο το πλαίσιο δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή της χώρας μας, συμπλήρωσε.