Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, δηλαδή του Cannabis Sativa L με περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης μικρότερη του 0,2%, επιτρέπεται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2016 και σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διαθέσιμος ένας επίσημος και αναλυτικός οδηγός για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Πριν από λίγες ημέρες (στις 21 Ιουνίου) δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ «για τη χορήγηση βασικής ενίσχυσης στη βιομηχανική κάνναβη». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης θα πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτος προκειμένου να λάβουν ενίσχυση.
Γκάφα με… φούντες στην Καρδίτσα
Θα μπορούσε να είναι σενάριο της σειράς ταινιών «Ροζ Πάνθηρας», με ήρωα τον… δαιμόνιο αστυνομικό επιθεωρητή της γαλλικής Ασφάλειας: ο «ινσπέκτορ Ζακ Κλουζό» ανακαλύπτει χωράφι με περίεργη βλάστηση, αντλεί πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις, κάνει ινκόγκνιτο παρακολουθήσεις και τελικά οργανώνει επίσημη έφοδο από επίλεκτους ντετέκτιβ. Ο ύποπτος χασισοκαλλιεργητής συλλαμβάνεται για κακούργημα, ο επιθεωρητής παρακολουθεί (ξεχειλίζοντας από σιγουριά και ικανοποίηση) το ξήλωμα της γιγάντιας φυτείας και καλεί τους δημοσιογράφους να διαδώσουν αυτή τη μεγάλη νίκη κατά των ναρκωτικών. Το φινάλε (για γέλια και για κλάματα) θα έβρισκε τον γκαφατζή Κλουζό να τραβάει τα μαλλιά του που βιάστηκε να ξεριζώσει όχι ένα, ούτε δύο, ούτε καν 100, αλλά 10.564 δενδρύλλια νόμιμης βιομηχανικής κάνναβης!
Η ανωτέρω ιστορία με τους φανταστικούς ήρωες έχει πραγματικές διαστάσεις και πρωταγωνιστές στο χωριό Καλλίθηρο της Καρδίτσας. Εκεί θα γραφτούν και τα επόμενα επεισόδια του αστυνομικού «σίριαλ» που ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου με τις πανηγυρικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τον εντοπισμό (και κατάσχεση – καταστροφή) της μεγαλύτερης φυτείας κάνναβης στην ελληνική επικράτεια και τη σύλληψη του 44χρονου καλλιεργητή, κατηγορούμενου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. «Οι αστυνομικοί χαμογελούν και αλληλοσυγχαίρονται, με κλείνουν για τέσσερις μέρες στο κρατητήριο και τελικά η ανακρίτρια με αφήνει ελεύθερο γιατί διαπιστώνει –και να ‘ναι καλά η γυναίκα! –ότι η δήθεν παράνομη καλλιέργεια είναι νόμιμο χωράφι με βιομηχανική κάνναβη του 24χρονου ανιψιού μου. Βιάστηκαν να με κατηγορήσουν και να καταστρέψουν την καλλιέργεια. Δεν άφησαν ούτε σπόρο!» λέει στα «ΝΕΑ» ο 44χρονος Μάρκος Ράπτης, που συνελήφθη το πρωί της 2ας Ιουλίου ως καλλιεργητής των 10.564 δενδρυλλίων κάνναβης. Αν και ίδιος υποστηρίζει ότι έλεγε εξαρχής ότι δεν είναι καν ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας, αστυνομικές πηγές τον διαψεύδουν επισημαίνοντας ότι ακόμα και μετά την εκρίζωση των δενδρυλλίων δεν προσκομίστηκε έγγραφο που να αποδεικνύει ότι επρόκειτο για νόμιμη καλλιέργεια. «Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές περιπτώσεις. Φαίνεται πως είναι χρήσιμη μια στενότερη συνεργασία των κατά τόπους Τμημάτων με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε οι αστυνομικοί να είναι ενήμεροι για το πού και πόσες είναι οι νόμιμες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης» σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές.
Ο 44χρονος ωστόσο ισχυρίζεται ότι ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. «Είναι δηλωμένη η έκταση ρε παιδιά και δεν είμαι ο καλλιεργητής. Η κάνναβη είναι το ανιψιού μου. Πάρτε δείγμα! Είμαι καθαρός!» υποστηρίζει ότι έλεγε στους αστυνομικούς αλλά «εκείνοι δεν άκουγαν τίποτα. Με φώναξαν για κατάθεση στην Ασφάλεια Καρδίτσας και όταν πήγα με έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και μου είπαν να περιμένω τον διοικητή. “Θα σου κοπούν τα γέλια, θα φας ισόβια, θα δεις τι θα πάθεις” μου έλεγαν. Δεν καταλάβαινα, μέχρι που με έβαλαν στο περιπολικό και με πήγαν στο χωράφι. Και μη φανταστείτε καμιά κρυμμένη έκταση! Εκεί τους άκουγα να ξεριζώνουν ένα ένα τα φυτά. Περίπου 10-15 άτομα έκαναν τη δουλειά και άλλοι τόσοι παρακολουθούσαν. Οταν πια οδηγήθηκα στην ανακρίτρια, μου είπε “κρατήθηκες άδικα”. Και άρχισαν οι συγγνώμες για το τραγικό λάθος. Ο ανιψιός μου παρέδωσε στις Αρχές όλα τα απαραίτητα έγγραφα».
Σύμφωνα με τη σύζυγο του 44χρονου Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, η οικογένεια θα κινηθεί νομικά, διεκδικώντας αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο: «Επί τρεισήμισι ώρες ήμουν στην Ασφάλεια χωρίς να ξέρω ούτε γιατί είχαν συλλάβει τον σύζυγό μου ούτε γιατί τον πήραν μαζί τους στο χωράφι. Αν με ενημέρωναν θα επικοινωνούσα αμέσως με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα λυνόταν το θέμα. Και οι ίδιοι θα μπορούσαν εύκολα να διαπιστώσουν ότι ο ανιψιός μας είναι δηλωμένος στα μητρώα καλλιεργητών όπως και τα 3,5 στρέμματα με τη βιομηχανική κάνναβη».
Η εκρίζωση της φυτείας των 10.564 δενδρυλλίων (ύψους έως 1,70 μ.) είχε παρουσιαστεί επισήμως με συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλίας στη Λάρισα το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης (μία μέρα μετά τη σύλληψη του 44χρονου). Τότε, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. –η προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Αστυνόμος Α’ Βάια Ζύγρα, ο γενικός περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας ταξίαρχος Δημήτριος Γατσουνιάς –μιλούσαν για ένα γερό πλήγμα στην οργανωμένη καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών.
Τι προβλέπει ο νόμος για την κλωστική κάνναβη
«Κατά παρέκκλιση, για την κάνναβη που καλλιεργείται ως επίσπορη καλλιέργεια, δηλαδή η σπορά της πραγματοποιείται μετά τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, οι ετικέτες υποβάλλονται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου» επισημαίνεται στην ίδια απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον ορίζεται ότι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μπορούν να προβαίνουν σε καλλιέργειες για ερευνητικούς σκοπούς: «Στα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επιτρέπεται, για ερευνητικούς – πειραματικούς σκοπούς, η καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση πέντε στρεμμάτων το ανώτερο, ανά ποικιλία και καλλιεργητική περίοδο».
Σημειώνεται ότι το 2015, πριν από τη νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, η συνολική καλλιεργούμενη έκταση στην Ευρώπη είχε φτάσει τα 252.240 στρέμματα (με τη Γαλλία να απολαμβάνει τα πρωτεία), ενώ το 2014 ήταν 175.230 στρέμματα και το 2011 συνολικά 80.000 στρέμματα.