Ενα νόστιμο και δροσερό γλυκό είναι η μους σοκολάτας με ξηρούς καρπούς, που μπορεί να φαγωθεί και χειμώνα και καλοκαίρι, ανάλογα με το εάν το περιχύσετε με σιρόπι ή της προσθέσετε φρούτα της αρεσκείας σας.
Υλικά
200 γραμμάρια ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
200 ml γάλα
400 γραμμάρια σοκολάτα, κατά προτίμηση κουβερτούρα, χονδροσπασμένη
500 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και τη ζάχαρη. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και το σπάμε σε χονδρά κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ που περιέχει τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε το μίγμα και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη σαντιγί και τη μεταφέρουμε στο μπολ με τη σοκολάτα και το γάλα. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε στο μπολ. Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για περίπου 30 λεπτά ή στην κατάψυξη για 10 λεπτά.