Σαφές μήνυμα πως οι Δήμοι θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση και να φέρει χάος στη χώρα, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι», στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως στη συζήτηση συμμετείχε πλήθος Δημάρχων μελών του ΔΣ και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ καθώς και Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, οι προσήλθαν στη βουλή νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

«Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία. Θα διαλύσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Αποτυπώνει την ιδεοληψία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που δεν αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως θεσμό με συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» σημείωσε. Ο κ Πατούλης σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως οι Δήμαρχοι δεν την φοβούνται γιατί έχουν μάθει να εκλέγονται με ποσοστά άνω του 50%, εκφράζοντας τις πλειοψηφίες των κοινωνιών μας.

«Το ζήτημα είναι πως ο υπουργός ακόμα δεν μας έχει απαντήσει πως θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και πως οι Δήμαρχοι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι απλή αναλογική, είναι ένα αλλοπρόσαλλο εκλογικό σύστημα. Αλλού εισάγεται η απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Κι αλλού το πλειοψηφικό σύστημα. Ενώ ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία και με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, θα καλείται στη συνέχεια να ασκήσει Διοίκηση, συναλλασσόμενος καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά, ανοίγει «κερκόπορτα», για να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι «δυνάμεις των άκρων».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καυτηρίασε το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο καμία από τις δεκάδες τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «συμπεριφέρεται λες κι έχει αυτισμό». «Δεν σκέφτονται εθνικά αλλά με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές» ανέφερε και υπογράμμισε «Γνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ελέγξει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Κι αφού δεν μπορεί να μας ελέγξει, επιλέγει να μας διαλύσει».

Σε συνέχεια της κόντρας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, με αφορμή το σύστημα προσλήψεων εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως οι αποχωρήσεις θα είναι κατά πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις στους ΟΤΑ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου “Κλεισθένης”, ο Υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από το νομοσχέδιο, θέτοντας στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. το ψευτο – δίλημμα του συστήματος προσλήψεων εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σκουρλέτης θέτοντας όμως αυτό το ερώτημα λέει συνειδητά ψέματα. γιατί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή (και με τη δική του ψήφο) , τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Συγκεκριμένα, στον πίνακα για τις προσλήψεις της περιόδου 2017-2022 καταγράφονται ανά έτος, οι προσλήψεις κι αποχωρήσεις προσωπικού στους Ο.Τ.Α. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

* Την περίοδο 2017-2022 θα αποχωρήσουν από τους Ο.Τ.Α. 8.942 εργαζόμενοι και θα προσληφθούν 7.286.

* Δηλαδή 1.656 λιγότεροι εργαζόμενοι θα προσληφθούν, σε σχέση με αυτούς που θα αποχωρήσουν.

* Ουσιαστικά και η σημερινή Κυβέρνηση που μας έβγαλε από τα μνημόνια, εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική των μνημονίων. Λιγότερες προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους και μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων.

Και εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε:

* Για ποιο σύστημα προσλήψεων προς αποχωρήσεων 1 προς 1, μιλά ο κ. Υπουργός, αφού μόνον την περίοδο 2017-2022 οι προσλήψεις θα είναι κατά 18% λιγότερες από τις αποχωρήσεις;

* Δεν γνώριζε τι ψήφιζε στη Βουλή πριν λίγες μόλις μέρες;

* Ή’ συνειδητά επέλεξε να ανοίξει στη Βουλή συζήτηση για τις προσλήψεις, για να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική της αυτοδιοίκησης για τον Κλεισθένη;

Ο κ. Σκουρλέτης και η Κυβέρνηση, όσο και να προσπαθήσουν με ψέματα να παραπλανήσουν και να παραπληροφορήσουν τους πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία των Δήμων και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών η εφαρμογή του Κλεισθένη, δεν θα τα καταφέρουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.