Στον δρόμο για την κορυφή, κουβαλώντας εξοπλισμό δεκάδων κιλών σε ένα άγριο τοπίο με χιόνια, γκρεμούς και πάγους, εκείνες τραγουδούν παλιά ελαφρολαϊκά: «Κάθε βουνό έχει πλέον το τραγούδι του!». Τα βράδια στέλνουν πάντα ένα μήνυμα στις οικογένειές τους μέσω GPS: «Τους νοσταλγούμε, νιώθουμε την αγωνία τους». Και παρά τις όποιες αναποδιές, θυμούνται μόνο τις ευχάριστες στιγμές: «Εχουμε αναπτύξει το αίσθημα… αντιμιζέριας!». Η 41χρονη Βανέσα Αρχοντίδου και η 30χρονη Χριστίνα Φλαμπούρη, στελέχη και οι δύο σε πολυεθνικές εταιρείες, συστήνονται ως συνηθισμένες γυναίκες, που όμως βάλθηκαν να κάνουν κάτι ριψοκίνδυνο και τολμηρό: να υψώσουν την ελληνική σημαία στις υψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων!
Οι δύο αλπινίστριες μιλούν στα «ΝΕΑ» λίγες εβδομάδες προτού κατευθυνθούν προς τη γη των Παπούα, τη Δυτική Νέα Γουινέα, με στόχο να κατακτήσουν τα 4.884 μέτρα της Πυραμίδας Κάρστενς, δηλαδή του υψηλότερου βουνού της Ωκεανίας. «Φεύγουμε τον Αύγουστο για τον πέμπτο σταθμό του πρότζεκτ Επτά Κορυφές. Θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα μόνες μας και θα συναντήσουμε άλλα μέλη της αποστολής στη βάση του βουνού» λέει η 41χρονη μητέρα δύο αγοριών. «Αυτή τη φορά θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε το βουνό με τον πολιτισμό και να γνωρίσουμε έστω και λίγο αυτό το απομακρυσμένο μέρος» συμπληρώνει η 30χρονη.
Εχοντας ήδη πατήσει σε τέσσερις κορυφές, οι δύο ορειβάτισσες ξεχωρίζουν την πιο συναρπαστική εμπειρία τους: «Αν και είναι πολλές, θα επιλέγαμε τη στιγμή κατάκτησης της υψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής στην Αλάσκα. Οποια από τις δυο μας ανέβαινε πρώτη, θα ήταν αυτομάτως η πρώτη Ελληνίδα που θα το είχε καταφέρει. Δεν το είχαμε συζητήσει. Φτάσαμε ένα μέτρο από την κορυφή, σταματήσαμε, πιαστήκαμε χέρι χέρι και κάναμε το βήμα μαζί! Μία στιγμή, χιλιάδες συναισθήματα. Ηταν απόδειξη πως πάνω από όλα παλεύουμε για την ομάδα και για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλά». Κάθε φορά που το ορειβατικό δίδυμο πετυχαίνει τον στόχο, κατακλύζεται από συναισθήματα: «Συγκίνηση, ανακούφιση και τόσα άλλα! Είναι σαν να βλέπουμε σε δευτερόλεπτα να περνάει από μπροστά μας όλη η προσπάθεια. Λίγα μέτρα πριν από το τέλος, οι δυνάμεις φαίνεται να μας έχουν εγκαταλείψει, όμως στην κορυφή όλα αλλάζουν: σαν ο αέρας να ξαναγεμίζει οξυγόνο».
Πρόσφατα, οι δύο γυναίκες, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Επτά Κορυφές (7 Summits), δημιούργησαν το «A woman can be» («Μια γυναίκα μπορεί να είναι…»), με στόχο να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρά τους. Μέσω της ιστοσελίδας awomancanbe.com αναφέρουν πληροφορίες για το εν εξελίξει εγχείρημα και επισημαίνουν: «Θέλουμε να δώσουμε έμπνευση. Μια γυναίκα μπορεί να είναι δυναμική, ευαίσθητη, επιτυχημένη, ελκυστική, φιλόδοξη, να νοιάζεται και ταυτόχρονα να απαιτεί. Μπορεί να είναι στέλεχος, μητέρα, νοικοκυρά, αστροναύτης ή ορειβάτης. Με ενθουσιασμό, προετοιμασία, οργάνωση, όραμα και ισχυρή θέληση μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». Οι δυο τους έχουν προπονητή τον Νίκο Μαγγίτση, τον πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής Ελληνα που έχει ανέβει στις Επτά Κορυφές, ενώ το εγχείρημά τους στηρίζουν εταιρείες και μεγάλος υποστηρικτής είναι η Samsung.
Ραντεβού με το Εβερεστ το 2019
Καμία Ελληνίδα δεν έχει ολοκληρώσει τον άθλο
Σε παγκόσμιο επίπεδο λιγότερες από 100 γυναίκες (προς το παρόν καμία Ελληνίδα) έχουν φτάσει στις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου, ενώ ειδικά στο Εβερεστ από τους τουλάχιστον 4.000 ορειβάτες που το έχουν κατακτήσει μόνο το 10% είναι γυναίκες. Το πρότζεκτ Επτά Κορυφές (7 Summits) θεωρείται παγκοσμίως το υπέρτατο επίτευγμα εξερεύνησης και ορειβασίας, το οποίο πέτυχε για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου του 1985 ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Μπας (στα 55 του!). Για τις αλπινίστριες Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη ο στόχος του Εβερεστ – της κορυφής της Γης σε υψόμετρο 8.848 μέτρων – προγραμματίζεται για το 2019. Για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ, οι δύο Ελληνίδες θα πρέπει, εκτός από την Πυραμίδα Κάρστενς στην Ινδονησία και το Εβερεστ, να «σκαρφαλώσουν» επίσης στο ψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής, το Βίνσεν, με κορυφή στα 4.892 μέτρα.
Ομως ήδη έχουν ολοκληρώσει τις τέσσερις από τις επτά «επικίνδυνες αποστολές». Συγκεκριμένα ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο της Ευρώπης, στα 5.642 μέτρα του Ελμπρούς που βρίσκεται σχεδόν στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας, στο Κιλιμάντζαρο (το υψηλότερο βουνό της Αφρικής στα 5.895 μ.), στο ΜακΚίνλεϊ (6.190 μ.) στην Αλάσκα και στο Ακονκάγκουα (6.962 μ.) στη Νότια Αμερική.