Αυτοκρατορική επίσκεψη σχεδίαζε για σήμερα στο ψευδοκράτος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να ολοκληρώσει το τελετουργικό της «στέψης» του ως «σουλτάνου»-προέδρου της Τουρκίας με τα εγκαίνια του μεγαλύτερου μουσουλμανικού τεμένους της Μεσογείου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο «σουλτάνος» είχε προγραμματίσει ως σύγχρονος αποικιοκράτης να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του και στα Κατεχόμενα, αλλά δεν υπολόγισε τους Τουρκοκυπρίους και την αντίδρασή τους.
Το φαραωνικό τέμενος που θα εγκαινίαζε ο Ερντογάν είναι το Hala Sultan Camii, το οποίο χτίστηκε σε μια έκταση 37.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει χωρητικότητα προσευχής για 6.000 πιστούς, τέσσερις μιναρέδες και είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα του Μπλε Τεμένους, στην περιοχή Μια Μηλιά, στα προάστια της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία και αποτελεί τμήμα μιας σειράς έργων της Αγκυρας στη συγκεκριμένη περιοχή, στα οποία περιλαμβάνονται ισλαμικό γυμνάσιο, πανεπιστήμια και προγράμματα στέγασης σπουδαστών.
Η υπερβολή στο συγκεκριμένο τέμενος επιδιώκει να αφήσει ένα ακόμα αποτύπωμα της νέας εποχής διακυβέρνησης του «σουλτάνου» και στην Κύπρο. Να δείξει στους Τουρκοκυπρίους ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του τόπου, ποιος βάζει τους κανόνες και να τους υποδείξει ότι πρέπει να τους ακολουθούν. Δεν έλαβε υπόψη του όμως τη νοοτροπία τους. Δεν υπολόγισε ότι για αυτούς η υπεράσπιση του κοσμικού τρόπου ζωής είναι η αντίσταση στην αφομοίωση.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΝ «ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ». «Τι ξέρει ένας τούρκος στρατηγός από λευκωσιάτικες νύχτες που μυρίζουν γιασεμί;» γράφει σε ένα βιβλίο του ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, εκδότης της «Αφρίκα», που δέχτηκε επίθεση πριν από μερικούς μήνες από εποίκους, για να περιγράψει τη συμπεριφορά των τούρκων εισβολέων το 1974. Μια φράση που ταιριάζει απόλυτα και στον Ερντογάν. Αριστερές οργανώσεις, κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις δήλωσαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη με σκληρές ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας τον δικτάτορα…
«Οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοσμική κοινότητα. Σε γενικές γραμμές πάνε στα τζαμιά μόνο σε κηδείες και θρησκευτικές γιορτές» δηλώνει η Μίνε Ατλί, τουρκοκύπρια δικηγόρος και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα «ΝΕΑ». «Υπάρχουν αρκετά τεμένη στο νησί για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το τζαμί, καθώς και τα πολλά ακόμα που θα έρθουν, δεν είναι ένα θρησκευτικό μνημείο. Είναι άκρως πολιτικό» υπογραμμίζει.
Για την 30χρονη δικηγόρο το τέμενος Hala Sultan και όσα θα ακολουθήσουν είναι «μια πολιτική δήλωση που γίνεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτικών του συμφερόντων». Η ίδια –και η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων -τονίζει: «Ως προοδευτική Τουρκοκύπρια είμαι ξεκάθαρα αντίθετη σε αυτό το τζαμί και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει».
Ο Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, του κόμματος με τις στενότερες σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους, υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» για το θηριώδες τέμενος: «Η οικοδόμηση του γιγαντιαίου τζαμιού στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί εμφαντική απόδειξη ότι η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια –την οποία άρχισε πριν από περίπου μία δεκαετία –να αλλάξει το DNA της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Να τη μετατρέψει από μια κοσμική κοινότητα σε μια κοινότητα ισλαμική. Το επιδιώκει αυτό η Τουρκία του Ερντογάν, γιατί πιστεύει ότι έτσι η τουρκοκυπριακή κοινότητα σταδιακά θα πάψει να αντιστέκεται στην αφομοίωσή της στο τουρκικό έθνος, κάτι που θα σηματοδοτήσει την εξαφάνισή της και την ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία».
Ταξίδι – εξπρές και τετ α τετ με Ακιντζί
Παρά τις προετοιμασίες, το απόγευμα της Δευτέρας, δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν το πρόγραμμα του Ερντογάν να αλλάζει τελείως λόγω των αντιδράσεων. Η παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο θα κρατήσει –σύμφωνα με την ιστοσελίδα της kibrispostasi –μόλις δυόμισι ώρες και στο πρόγραμμα του Ερντογάν, όπως μαθαίνουμε από τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, δεν υπάρχουν εγκαίνια ή στάση στο τέμενος, παρά μόνο συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, ενώ ο «σουλτάνος» σε δηλώσεις του θα στείλει μήνυμα στήριξης των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων και θα αναφερθεί στα έργα που γίνονται με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Κάποιοι κάνουν λόγο για αναβολή των εγκαινίων και τέλεση ίσως στις 15 Ιουλίου, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο. Το αν θα γίνουν τα εγκαίνια ή έστω μία στάση στο τέμενος εκτός προγράμματος λίγη σημασία έχει πλέον. Το σημαντικότερο είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι υπερασπίζονται την ταυτότητά τους και στέλνουν μήνυμα στον «σουλτάνο» ότι αυτός και ό,τι εκπροσωπεί είναι «ανεπιθύμητος».