Ολες μας θέλουμε σφικτούς και γραμμωμένους κοιλιακούς. Οραματιζόμαστε το αποτέλεσμα στο σώμα μας και ξεκινάμε να κάνουμε ασταμάτητα ασκήσεις για να ενδυναμώσουμε το σημείο της κοιλιάς και να διώξουμε κάθε ίχνος λίπους και χαλάρωσης.
Οσο καλή κι αν είναι μια άσκηση κοιλιακών, δεν παύει να έχει κάποιους κανόνες που προαπαιτούνται για να γίνει σωστά και κυρίως για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς.
Ποια είναι τα λάθη που κάνεις λοιπόν στην προσπάθειά σου να γίνεις «φέτες»;
Σηκώνεις το σώμα σου πολύ ψηλά. Οι κοιλιακοί δεν είναι μάχη για το πόσο ψηλά θα σηκωθείς, αλλά μια άσκηση υπομονής και τεχνικής. Δώσε σημασία στο να σφίξεις καλά τους κοιλιακούς σου προσπαθώντας να σηκωθείς και έλεγξε την αναπνοή σου. Η αναπνοή είναι ίσως η σημαντικότερη στην εκτέλεση της άσκησης.
Βιάζεσαι. Δεν είναι αγώνας δρόμου, θέλει χρόνο, επαναλήψεις και φυσικά διαλείμματα. Ξεκίνα να εκτελείς την άσκηση με σταθερό ρυθμό, ήρεμα και ελεγχόμενα.
Δίνεις έμφαση στο αυχένα και τα χέρια, κι όχι στο επίκεντρο της άσκησης. Ο στόχος των κοιλιακών είναι να ξεκινάει όλη η κίνηση της άσκησης από το σημείο. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινάτε τους κοιλιακούς, αν υποβοηθάτε το σώμα σας με τα χέρια ή ρίχνοντας βάρος στο αυχένα.
Χαλαρώνεις το σώμα σου στο κατέβασμα. Επιστρέφοντας στην αρχική θέση της άσκησης, δεν πρέπει να αφήσεις το σώμα σου ελεύθερο να πέσει. Αντιθέτως, στόχος είναι να εξακολουθείς να κρατάς το σημείο σφικτό καθ’ όλη τη διάρκεια που κάνεις κοιλιακούς.
Κρατάς την ανάσα σου. Αν κρατάς όλο τον αέρα μέσα σου καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, πιέζεσαι και δεν γίνεται σωστά η άσκηση. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και φρόντισε να εισπνέεις όπως ανεβαίνεις προς τα πάνω και να εκπνέεις όταν επιστρέφεις στην αρχική θέση της άσκησης.
Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις τη γυμναστική σου κάνοντας κοιλιακούς, σκέψου αν όντως τους εκτελείς σωστά.
Μήπως υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω λάθη που κάνεις και πρέπει να διορθώσεις;