Οπως όλα δείχνουν, οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήρθαν για να μείνουν. Για να υπάρχει όμως πολιτική σταθερότητα, θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση επεξεργασμένων προτάσεων. Είναι λοιπόν σαφές ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο εκλογικό σύστημα ευρύτερης αποδοχής ως εργαλείο για να ευνοηθούν ο διάλογος και η συνεννόηση αλλά και για να εξασφαλίζεται η αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε εδώ και καιρό καταθέσει επισήμως την ολοκληρωμένη πρότασή μας και έχουμε καλέσει τα κόμματα να τοποθετηθούν και να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
α) Ενα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από αυτό που ισχύει σήμερα με προϋπόθεση την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας, καθώς το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.
β) Τη δυνατότητα ψήφου για τους έλληνες εκλογείς που ζουν στο εξωτερικό, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων –κυρίως νέων ανθρώπων –που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.
γ) Μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των εκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων, με υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στη Διαύγεια.
δ) Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
ε) Την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Δυστυχώς όμως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, επιδιδόμενοι σε ένα ατέρμονο επικοινωνιακό παιχνίδι πόλωσης και μικροκομματικής λογικής, είτε απέρριπταν είτε υιοθετούσαν μέρος των προτάσεων αυτών, όπως νόμιζαν ότι τους βόλευε.
Σήμερα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών γιατί θεωρεί ότι την εξυπηρετεί εκλογικά. Η δε ΝΔ θυμήθηκε την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού ως αντάλλαγμα για την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης. Ας καταλάβουν και οι δύο ότι η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να γίνεται σε… δόσεις, με τροπολογίες και αποσπασματικές ρυθμίσεις και συναλλαγές.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, συνεπείς στις απόψεις μας όπως πάντα και λειτουργώντας με βάση το συμφέρον της χώρας, δεν θα κρατήσουμε την υποκριτική στάση της καταψήφισης της τροπολογίας για την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών, καθώς αποτελεί μέρος της δικής μας πρότασης.
Ναι, λοιπόν, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά όχι σε κάθε συναλλαγή που συνδέεται με αυτήν. Ας το καταλάβουν πριν να είναι αργά και αποδειχθεί επιζήμιο για τη Δημοκρατία.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης