Η διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με ακόμη έναν βουλευτή «έχει δυναμική και θα συνεχιστεί». Αυτό προεξοφλούν στην Πειραιώς μετά την ένταξη στο κόμμα τού ανεξάρτητου βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη. Η περαιτέρω αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ, η οποία πλέον θα έχει 77 βουλευτές, έχει και σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρώτον, λένε, η ενίσχυση της ΝΔ λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια διάλυσης με συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών από το κυβερνητικό σχήμα (Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης). Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι η αποδοκιμασία της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην οικονομία ή στο Σκοπιανό δεν εκφράζεται μόνο στις δημοσκοπήσεις –όπου η ΝΔ υπερέχει σταθερά -, αλλά και στα ίδια τα κόμματα των δύο κυβερνητικών εταίρων. Επιπλέον, στην Πειραιώς αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ένας ανεξάρτητος βουλευτής επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ενταχθεί στη ΝΔ και όχι σε κάποιο άλλο κόμμα. Αυτό, τονίζουν, είναι μία ακόμη ένδειξη της κυριαρχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό.

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗ ΝΔ. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του προερχόμενου από την Ενωση Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη, το φλερτ με τη ΝΔ είχε επισημοποιηθεί από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για το Μακεδονικό. Ο Κατσιαντώνης ουσιαστικά στήριξε τη ΝΔ, αφού ήταν ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής. Ετσι, ακολούθησε ένας κύκλος επαφών με την Πειραιώς και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί του και ανακοίνωσε πως ο λαρισαίος βουλευτής εντάσσεται στη ΝΔ και στο εξής θα ενισχύει την προσπάθειά της συμβάλλοντας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για την ανάταξη της χώρας.

Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ. Ο Γιώργος Κατσιαντώνης πάντως είναι ο τρίτος βουλευτής από άλλο κόμμα που προσχωρεί στη ΝΔ την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εντάχθηκε ο Ιάσων Φωτήλας τον Ιανουάριο του 2017 και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών βέβαια δεν είναι ανεξάντλητη καθώς σ’ αυτήν προσβλέπουν και άλλα κόμματα για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Εντούτοις, στη ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να κάνουν το δρομολόγιο Βουλή – Πειραιώς. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είναι ένα από τα ονόματα που έχει ακουστεί και στο παρελθόν ότι βρίσκεται κοντά στις θέσεις της ΝΔ. Αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης που αποχώρησε πρόσφατα από τους ΑΝΕΛ, διαφωνώντας για το Μακεδονικό, στο παρελθόν είχε σχέσεις με τη ΝΔ, καθώς είχε διατελέσει συνεργάτης από το 1986 έως το 1992 του Θανάση Κανελλόπουλου.

Οι υπόλοιποι επτά δύσκολα θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ΝΔ. Πρόκειται για τους Μπαρμπαρούση, Κουκούτση, Μίχο που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, τον Στάθη Παναγούλη (πρώην ΣΥΡΙΖΑ). Επίσης ανάμεσά τους είναι η προσφάτως διαγραφείσα από το κόμμα Κατερίνα Παπακώστα, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Δημήτρης Καμμένος που τώρα ιδρύει κόμμα μαζί με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, στα δεξιά της ΝΔ. Ωστόσο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει καινούργιες ανεξαρτητοποιήσεις και συνακόλουθα νέες προσχωρήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.