Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μετέβαινε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη και από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προσπαθούσε να απορροφήσει κραδασμούς από το Σκοπιανό και προσπαθούσε να αναδείξει το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο Πάνος Καμμένος άναβε νέες φωτιές στη συγκυβέρνηση, ανοίγοντας ακόμη ένα μέτωπο με αιχμή τον Κλεισθένη. Ο υπουργός Αμυνας επέλεξε σε μια κρίσιμη στιγμή να συστρατευτεί με τη γραμμή του Γιώργου Πατούλη στο ζήτημα της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και έντονη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά του Πάνου Σκουρλέτη για τις προωθούμενες ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Μετά τη συνάντησή τους, ο Καμμένος έσπευσε να ανακοινώσει πως «βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό» τόνισε χαρακτηριστικά, δημιουργώντας εκ νέου ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Η κίνηση προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, καθώς έδωσε πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο, την ώρα μάλιστα που η ΝΔ χρησιμοποιεί την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών –την οποία προωθεί ταυτόχρονα με τον Κλεισθένη η κυβέρνηση –ως μέσο πίεσης προκειμένου να πετύχει τη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει συνδέσει την ψήφο των ομογενών με το σπάσιμο των περιφερειών, ζητώντας επιτακτικά να έρθει προς ψήφιση μια ολοκληρωμένη πρόταση και όχι η τροπολογία που προβλέπει μόνο τη σύσταση της ειδικής επιτροπής για τους ομογενείς, προκειμένου να δώσει θετική ψήφο στην κατάτμηση των περιφερειών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Ο Κλεισθένης ψηφίζεται την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε η ΝΔ θα επιμένει στην αρνητική στάση της. Δεν αποκλείεται όμως την τελευταία στιγμή να υπερψηφίσει το σπάσιμο των περιφερειών, αφενός επειδή θέλει να αποφύγει την απομόνωση μετά και τη θετική στάση από ΔΗΣΥ και Ποτάμι που το ψηφίζουν και αφετέρου γιατί αποτελεί και δικό της αίτημα. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση άφησε μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας πως αναμφισβήτητα και οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα να εκφράζονται στις βουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως χρειάζεται πολιτική βούληση κι όχι άλλη μια επιτροπή για να λυθεί το θέμα.
Ωστόσο παρά τις ενστάσεις του Καμμένου για το 3%, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο με τη θετική ψήφο των ΑΝΕΛ και, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.