Η κόντρα είναι προδιαγεγραμμένη. Και αυτή η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα σημαδευθεί από την ανοιχτή αντιπαράθεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους ευρωπαίους συμμάχους, και πρωτίστως τη Γερμανία. Ενα 24ωρο προτού αναχωρήσει η Μέρκελ για τις Βρυξέλλες, χθες στο Βερολίνο κανένας δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι ο Τραμπ δεν θα τινάξει στον αέρα και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως έκανε με την τελευταία συνάντηση της ομάδας G7 στον Καναδά. Μέσα στο πολωτικό κλίμα που διαμορφώνουν οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Τραμπ στη Γερμανία, εξαίρεση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί η ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ.

«Η λύση της διένεξης για το όνομα είναι σε καλό δρόμο, ώστε να δικαιολογείται η προσδοκία σε αυτή τη σύνοδο κορυφής να γίνει πρόσκληση στη Μακεδονία» είπε στα «ΝΕΑ» η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα πρέπει φυσικά να ολοκληρωθούν οι συμφωνημένες διαδικασίες σε Μακεδονία και Ελλάδα. Αλλά είναι ευχάριστο που έγιναν αυτά τα βήματα από τις δύο χώρες» συμπλήρωσε η γερμανίδα υπουργός.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου δραστηριοποιήθηκε έντονα στο παρασκήνιο για την επίλυση του ονοματολογικού. Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισαν ένθερμα τη συμφωνία των Πρεσπών. Στις Βρυξέλλες περιμένουν τα επόμενα βήματα. «Η ΠΓΔΜ θα είναι το “ευχάριστο” θέμα στην ατζέντα της συνόδου του ΝΑΤΟ» εκτίμησε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χθες στο Βερολίνο. «Με τη συμφωνία για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας για το όνομα διαμορφώθηκε η βάση των προϋποθέσεων για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ» σημείωσε. Αναμένει ότι στις Βρυξέλλες «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα απευθύνουν πρόσκληση στη Μακεδονία για να δρομολογηθεί η ενταξιακή διαδικασία με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας και Μακεδονίας για το ονοματολογικό». Αυτές οι προϋποθέσεις είναι «το θετικό δημοψήφισμα και η αλλαγή του συντάγματος ούτως ώστε το συμφωνημένο όνομα Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει συνταγματική διάσταση».

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον ανέβασε την πίεση στους εταίρους για αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Οι ΗΠΑ δαπανούν πολύ περισσότερα για το ΝΑΤΟ από κάθε άλλη χώρα, και αυτό δεν είναι δίκαιο ούτε αποδεκτό» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Μολονότι αυτές οι χώρες αύξησαν τις δαπάνες τους όσο είμαι εγώ πρόεδρος, πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Η Γερμανία είναι στο 1%, οι ΗΠΑ στο 4% και το ΝΑΤΟ ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από ό,τι τις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Τραμπ.

Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος ωθεί τη σύγκρουση στα άκρα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη συνοχή του ΝΑΤΟ, η Μέρκελ συνεχίζει να παίζει το χαρτί της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ και στον 21ο αιώνα ως εγγύηση για τη δική μας ασφάλεια. Και μάλιστα ως Ατλαντική Συμμαχία» είπε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Σαββάτου. «Οι προκλήσεις για το ΝΑΤΟ άλλαξαν δραματικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμα περισσότερο στην άμυνα της Συμμαχίας λαμβάνοντας τα προληπτικά μέτρα» σημείωσε η Μέρκελ.