Για το μεσημέρι της Πέμπτης έκλεισε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση ορίστηκε για τις 2:30 το μεσημέρι (3:30 ώρα Ελλάδα).
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον Ερντογάν το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές για 131 ημέρες.
Το ίδιο θέμα αναμένεται να θέσει και στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που διεξάγεται στο Λονδίνο συμμετέχει από το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα με τη λήξη της συνόδου, καθώς οι δυο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για ελληνοαλβανική συμφωνία. Δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση ή απλώς η ευκαιρία για κάποιο κοινό φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Ζόραν Ζάεφ, Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Η πρώτη συνάντηση μετά το Βατερλώ
Δεν έχουν περάσει παρά οκτώ μήνες από το ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το πιο αποτυχημένο των τελευταίων ετών. Πέραν των προκλήσεων του Τούρκου προέδρου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος είχε ανοίξει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, έκτοτε επικράτησαν στιγμές μεγάλης έντασης που αρκετές φορές έφτασαν στα όρια του θερμού επεισοδίου.
Συγκρούσεις τουρκικών με ελληνικά πλοία, ριπές από ελληνική περίπολο σε τουρκικό ελικόπτερο, απανωτές προκλήσεις σε στεριά και θάλασσα και το κυριότερο: Η σύλληψη και κράτηση για περισσότερο από τέσσερις μήνες των Κούκλατζη και Μητρετώδη. Ενα περιστατικό στη μεθόριο που είχε συμβεί πολλές φορές αλλά λυνόταν μέσα σε 10 λεπτά, μετατράπηκε σε σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση που κρατά μέχρι σήμερα.
Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης χωρίς να γνωρίζουν καν γιατί κατηγορούνται και με την κυβέρνηση αμήχανη να μην μπορεί να κάνει πολλά, πέρα από το να διεθνοποιεί το θέμα.
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους έχουν συνδέσει επίσημα την απελευθέρωση των δύο με την απέλαση των 8 Τούρκων αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη τους έχει προστατέψει. Η Αγκυρα δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το γεγονός με αποτέλεσμα τις συνεχείς πολεμικές ιαχές και τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας.
Από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν μεθαύριο δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολλά. Ο Σουλτάνος είναι πλέον πανίσχυρος και η χθεσινή ανατολίτικη φιέστα με ισχυρές δόσεις μεγαλομανίας είχαν ένα στόχο. Να δείξουν ότι η Τουρκία είναι πανίσχυρη, ότι δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται. Πολιτικοί παρατηρηρές τονίζουν ότι λίγες είναι οι ελπίδες να τελειώσεις γρήγορα η περιπέτεια των δυο φυλακισμένων και η απελευθέρωσή τους μόνο ως κίνηση καλής θέλησης προς την ΕΕ ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να γίνει.
Τουρκική Ενωση Ξάνθης
Εν τω μεταξύ ένα θέμα που είχαμε ξεχάσει άνοιξε ξανά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ απορρίφθηκε η κατάθεση αγωγής για την αποκατάσταση της επίσημης κατάστασης της ‘Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης(İTB)’». Αναφέρεται πως απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη η κατάθεση αγωγής της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (İTB)» μετά από τη νομική ρύθμιση της [Βουλής] για την «προσαρμογή των ελληνικών δικαστηρίων στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)».
Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ξάνθης,Ahmet Karaπροέβη σε δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείοAnadolu,στις οποίες αφού τόνισε ότι το αιτιολογικό της απόρριψης του δικαστηρίου είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και με το ελληνικό αστικό δίκαιο, σημείωσε ως εξής: «Στην απόφαση επισημαίνεται ότι απορρίπτεται η κατάθεση της αγωγής μας επειδή είχε ξαναγίνει μία άλλη αίτηση με το ίδιο περιεχόμενο και με την ίδια δικαιολογία η οποία είχε απορριφθεί ενώ δεν έχει προκύψει καμία νέα κατάσταση. Όμως σύμφωνα με το άρθρο 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπονται περισσότερες της μίας αιτήσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα. Βάσει αυτού, μπορεί να προκύψει μία νέα κατάσταση για ένα θέμα που είχε απορριφθεί και [με αυτόν τον τρόπο] μπορεί να κατατεθεί ξανά μία νομική προσφυγή.
Προέκυψε μία νέα κατάσταση μετά από τηναποδοχήστην Ελληνική Βουλή της νομικής ρύθμισης για την προσαρμογή των ελληνικών δικαστηρίων στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Παρόλα αυτά, η κατάθεση της αγωγής μας απορρίπτεται. Αυτό είναι ένα πλήρες νομικό σκάνδαλο». Επίσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης, Ozan Ahmetoğlu, είπε ότι «η χώρα μας, η Ελλάδα, μπαίνει στην κατηγορία των χωρών που δεν εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι ανησυχητικό για τη δημοκρατία της Ελλάδος».