To χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που θα ανοίξει οριστικά το δρόμο για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στο Λονδίνο και λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις αρχές του νέου έτους φαίνεται ότι θα κληθεί η ελληνική Βουλή να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών .
«Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια η ελληνική βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή στις αρχές Οκτωβρίου, θα διεξήχθη πιθανότατα το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε, αναφέροντας ως πιθανότερες ημερομηνίες τις 23 Σεπτεμβρίου, τις 30 Σεπτεμβρίου ή τις 7 Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, η ημερομηνία, το ερώτημα και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της ολομέλειας της σκοπιανής βουλής.
Τρεις μήνες
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές, και ανέφερε ότι μετά απ’ αυτό θα χρειαστούν από 90 έως 110 ημέρες για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών.
Όσον άφορα το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, είπε θα περιλαμβάνει μεν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα άφορα τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι έως στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο οδικός χάρτης για τη συμφωνία ήταν γνωστός και από τη συνέντευξη που έδωσε ο Ζάεφ στην ΕΡΤ. Ωστόσο, ενδεχομένως να δίνει και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ελλάδα με πολλούς να εκτιμούν ότι έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παίρνει παράταση και κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, πιθανότατα το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές.
Εκτός κι αν μέσα στο φθινόπωρο υπάρξουν εξελίξεις και ενεργοποιηθεί μια άτυπη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σπάσιμο της συμμαχίας ώστε ο Καμμένος να μπορεί να σηκώσει πιο άνετα το λάβαρο του μακεδονομάχου.