Σύμφωνα με τον αστικό μύθο εκείνης της εποχής, το καλοκαίρι του 2008, που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αποχαιρέτησε τον Κένεντι Γουίνστον, φώναξε τον Στράτο Περπέρογλου και του είπε μια κουβέντα που λαχταρά να ακούσει έπειτα από δέκα χρόνια από τον Τσάβι Πασκουάλ και ο Ιωάνης Παπαπέτρου… «Είσαι το τριάρι μας»!

Πιθανότατα αυτή τη δελεαστική κουβέντα ο διεθνής φόργουορντ την έχει ήδη ακούσει στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον καταλανό προπονητή και μένει να φανεί εάν θα βαδίσει κι ελόγου του στα χνάρια των 33 παικτών οι οποίοι διέβησαν τον Ρουβίκωνα που χωρίζει τους αιώνιους αντιπάλους και δεν φοβήθηκαν κιόλας να κουβαλήσουν την ταμπέλα των «γενίτσαρων»!

Μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό στον οποίο αγωνίσθηκε επί μια πενταετία, ο Παπαπέτρου έχει τέσσερις επιλογές, τις εξής… δύο: τον Παναθηναϊκό και την Αναντολού Εφές, καθώς η μεν Μπαρτσελόνα τον κοιτάζει ως εναλλακτική λύση του πρώτου στόχου της σε αυτή τη θέση, η δε Χίμκι δεν μπορεί προς το παρόν να ξεφορτωθεί το μεγάλο συμβόλαιο του Τζέιμς Αντερσον.

Το δεδομένο και δεδηλωμένο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του ατζέντη του Νίκου Λότσου με τον μεγαλομέτοχο των πρωταθλητών Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο της ΚΑΕ Μάνο Παπαδόπουλο και δεν αποκλείεται η υπόθεση να κριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς υπάρχει η σχετική προεργασία. Περισσότερο από την οικονομική διάσταση της πιθανής συνεργασίας, ο Παπαπέτρου (ο οποίος απέρριψε την προσφορά του Ολυμπιακού με τριετές συμβόλαιο αξίας 2.100.000 ευρώ) δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δίνει έμφαση στον οργανικό ρόλο του στο παιχνίδι, στον χρόνο συμμετοχής του και στην προαγωγή του σε βασικό σμολ φόργουορντ της ομάδας.

Εάν κι εφόσον ο Παπαπέτρου μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, στον οποίο είχε αγωνισθεί και ο πατέρας του Αργύρης από το 1985 έως το 1993, τότε θα γράψει το όνομά του ως ο 34ος παίκτης που θα έχει διατελέσει «υπηρέτης δυο αφεντάδων». Στη λίστα των Ελλήνων συμπεριλαμβάνονται οι Σπανούλης, Μπόγρης, Βουγιούκας, Μπουρούσης, Μαραγκός, Δημητρόπουλος, Ιορδανίδης, Σκροπολίθας, Δαρίβας, Μπουντούρης, Οικονόμου, Ανθης, Ξανθόπουλος, Γλυνιαδάκης, Δ. Παπανικολάου, Λ. Παπαδόπουλος, Περπέρογλου, Σχορτσιανίτης, Χ. Γιαννόπουλος, Μαυροκεφαλίδης, Γ. Παπαγιάννης και σε εκείνη των ξένων οι Λοτζέσκι, Τζένκινς, Γούλφολκ, Πάσπαλι, Κόμαζετς, Βολκόφ, Ράτζα, Ρότζερς, Φέμερλινγκ, Ζίζιτς, Μουλαομέροβιτς και Σερμαντίνι.

Διάδοχη κατάσταση

Με τη σειρά τους οι Πειραιώτες βγαίνουν στην αγορά για να αναζητήσουν τη διάδοχη κατάσταση, που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στον γάλλο φόργουορντ της Ζαλγκίρις Κάουνας, Αξελ Τουπάν ή στη δοκιμασμένη λύση του Στράτου Περπέρογλου, ο οποίος παρεμπιπτόντως διήνυσε τον αντίθετο δρόμο (από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό) το 2012.

Προς το παρόν πάντως ο Ολυμπιακός δεν φέρεται διατεθειμένος να καταρτίσει ρόστερ με επτά ξένους παίκτες, εκ των οποίων θα κρατούσε έναν εκτός του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεδομένου ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει στη διάθεσή του τον Γιάνις Στρέλνιεκς, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και τον Ζακ Λι Ντέι, αναζητούνται από την ξένη αγορά ένας πάουερ φόργουορντ και ένας παίκτης που θα μπορεί να καλύψει τις θέσεις 3 και 2. Στην ατζέντα υπάρχει εξαρχής ο γκαρντ του Αρη Λευτέρης Μποχωρίδης, ενώ χθες προστέθηκε και ο ομόλογός του Πιέρια Χένρι από την τουρκική Τόφας Μπούρσα.

Την ίδια στιγμή η μεν ΑΕΚ ασχολείται με τον Ντιάντε Γκάρετ, τον οποίο ο Λούκα Μπάνκι κοουτσάρισε στην αρχή της φετινής σεζόν στην Τορίνο, ο δε ΠΑΟΚ περιμένει με ανυπομονησία την οριστική απάντηση του Φιλ Γκος. Ο νεοφώτιστος Χολαργός ενέταξε στο δυναμικό του τον Μιχάλη Καμπερίδη (ΑΕΚ) και τον Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη (Κόροιβος), ο Πανιώνιος ενδιαφέρεται για τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τον Δημήτρη Μωραΐτη και τον Θωμά Κώττα, ενώ ο Ηφαιστος Λήμνου διεκδικεί τον Σπύρο Μούρτο.

Οι πρεμιέρες των Αιωνίων

Στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στις 11 Οκτωβρίου τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει μία ημέρα αργότερα τη Χίμκι στα περίχωρα της Μόσχας. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σήμερα.