Εως το 2022 θα παραμείνει υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα σύμφωνα με την Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτά το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας το οποίο ενεργοποιείται από τις 21 Αυγούστου προβλέπει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος μετά από απόφαση του Eurogroup.
Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντοπρόβσκις επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των αγορών και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων.
Οι μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις δεν αναλύονται διεξοδικά στο συνεπτυγμένο κείμενο για την ενισχυμένη εποπτεία το οποίο ανακοίνωσε η Κομισιόν αλλά γίνεται παραπομπή στο παράρτημα της απόφασης του Eurogroup της 21 Ιουνίου.
Στις τριμηνιαίες αποστολές αξιολόγησης θα μετέχουν Κομισιόν και ΕΚΤ, ο ESM θα ασκεί παράλληλη εποπτεία στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης ( σε αντιδιαστολή με την ενισχυμένη εποπτεία η οποία προβλέπεται να λήξει το 2022, το EWS του ESM θα διαρκέσει έως το 2060) ενώ θα συνεχίσει να επιτηρεί την οικονομία και κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Μέρος των εκθέσεων που θα συντάσσονται θα εντάσσεται παράλληλα στο «κανονικό» σύστημα επιτήρησης όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης ( Ευρωπαϊκό Εξάμηνο) , δύο φορές το χρόνο όμως οι εκθέσεις αυτές θα έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος . Τα ευρήματα των αποστολών θα είναι αυτά τα οποία θα οδηγούν σε ενεργοποίηση ή ακύρωση των προαποφασισμένων μέτρων για το χρέος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά : «η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.
Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου («step-upinterestratemargin») όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018.
Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα».