Νέο γύρο ανησυχιών προκαλεί στις αγορές, η τοποθέτηση νέων προσώπων σε σημαντικά πόστα της οικονομίας της Τουρκίας και ιδιαίτερα αυτή του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν αποκτά ακόμη περισσότερες εξουσίες στην τοποθέτηση προσώπων και στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Μετά τις κινήσεις αυτές η τουρκική λίρα, που έχει χάσει περίπου 20% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου, πραγματοποίησε νέες έντονες διακυμάνσεις καταγράφοντας απώλειες που άγγιξαν ακόμη και το 4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η ισοτιμία του ενός δολαρίου διαμορφώθηκε στις 4,7 λίρες. Την ίδια στιγμή η απειλή νέων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα αφού η Standard & Poor’s ανακοίνωσε χθες ότι εξακολουθεί να έχει στο μικροσκόπιο την Τουρκία, για να διαπιστώσει εάν η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι αγορές περίμεναν την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία με την ελπίδα ότι θα επανέλθει περισσότερη ηρεμία στην οικονομία και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού πληθωρισμού που ξεπερνά το 10% και του συνεχώς διευρυνόμενου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Προεκλογικά ο Ερντογάν είχε αναφέρει πολλές φορές ότι είναι υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και θεωρείται ότι είχε ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να τα διατηρήσει σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα παρά το μεγάλο άλμα του πληθωρισμού. Επίσης είχε κάνει λόγο πολλές φορές για επιθέσεις από ξένα κέντρα, όπως τις χαρακτήρισε, στο εθνικό νόμισμα της χώρας με στόχο να πληγεί ο ίδιος. Μετά τις εκλογές οι επενδυτές περίμεναν ότι η ρητορική αυτή θα υποχωρούσε.
Φαίνεται όμως ότι οι επιλογές του Ερντογάν πυροδοτούν νέες ανησυχίες. Ο Αλμπαϊράκ έχει αναφέρει κι αυτός ότι η βουτιά της τουρκικής λίρας ήταν αποτέλεσμα «επιχείρησης από ξένους», όπως τη χαρακτήρισε, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση. Αντίθετα ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομίας Μεχμέτ Σίμσκεκ είχε πολύ πιο στενές σχέσεις με διεθνείς επενδυτές όντας μεταξύ άλλων πρώην τραπεζίτης της Merrill Lynch. Ο Σίμτσεκ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νάτσι Αγκμπάλ θεωρούνταν ως εξισορροπητικές δυνάμεις μέσα στην κυβέρνηση Ερντογάν που καταφερόταν συχνά κατά των αγορών. Τόσο ο Σίμτσεκ όσο και ο Αγκμπάλ είχαν πολύ καλές σχέσεις με επενδυτές στα οικονομικά κέντρα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Τώρα όμως φαίνεται ότι έχουν παραμεριστεί όσον αφορά τουλάχιστον τις σημαντικές θέσεις του οικονομικού επιτελείου.
Ο 40χρονος Αλμπαϊράκ έχει ΜΒΑ στην Οικονομική Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης. Η προηγούμενη θέση του ήταν αυτή του υπουργού Ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του Ερντογάν, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από το ίδιο το κόμμα ΑΚΡ του προέδρου της Τουρκίας. Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν την τοποθέτηση σε θέσεις – κλειδιά της κυβέρνησης μελών της οικογένειας και πολύ στενών συνεργατών του Ερντογάν.